Main Media

Tips om dörrar för dig som ska köpa hus eller lägenhet

Design Ljud Smart

Kanske ska du snart flytta in i en ny lägenhet, eller nytt hus? Många val ska göras, allt från köksinredning till elektronik. Mitt i alla dessa val finns även möjlighet att välja andra dörrar än standard.

VAD ÄR STANDARD VS HÖG STANDARD? 

I de flesta bostadsprojekt är det släta eller formpressade lätta innerdörrar som är definierade som standard – tyvärr även i de projekt som marknadsförs som ”hög standard”. I verkligheten finns det ingen standard när det gäller dörrar, men ofta handlar det om så kallade ”pappdörrar”. Man kan i de allra flesta fall välja att uppgradera från lätta dörrar till massiva dörrar, men då måste man veta vad skillnaden är.

VAD BETYDER EGENTLIGEN HÖG STANDARD I ETT BOSTADSPROJEKT?

Vi ser ofta att nya bostäder marknadsförs som ”hög standard” och med vikt på köksinredning, vitvaror, golv och badrum. Att köpa ny bostad med så kallad hög standard betyder nästan aldrig att standarden är mer än på ett minimum när det gäller ljudisolering, fuktsäkring och ventilation (källa sintef.no).

Tyvärr ser vi att bostäder marknadsförs med hög standard, men i det ingår inte dörrarna. Det används lätta dörrar, även kallade pappdörrar eller honeycomb-dörrar. Bostadsköparen kan riskera att känna sig lurad efteråt, då många faktiskt inte kan så mycket om dörrar, och förstår vad de olika begreppen betyder.

SLÄT VIT – VAD MENAR MAN MED DET?

En dörr är inte bara en dörr. En slät vit dörr kan vara två helt olika dörrar. På lite håll ser de precis likadana ut, men hemligheten ligger inuti dörrbladet och i en bättre, mer rengöringsvänlig yta.

 • En lätt dörr har en kärna i papp och fungerar bra till ett rum där ljuddämpning inte är så viktigt.
 • Till rum som exempelvis kök, sovrum, bad och vardagsrum är det viktigare att kunna stänga ute ljud – välj då en dörr med massiv konstruktion och karm med tätningslist.

“En slät vit dörr kan vara två helt olika dörrar. På avstånd ser de lika ut, men hemligheten ligger inne i dörrbladet och i en bättre yta som är enklare att hålla ren.”

MÅSTE ALLA DÖRRARNA I HEMMET VARA LIKADANA?

Ofta sitter det samma dörrar i hela lägenheten eller huset, men varför inte byta ut dörren mellan hall och vardagsrum mot en glasdörr?

 • Du kan välja lätta dörrar och karmar utan tätningslist till källarrum, rum som sällan används och där ljuddämpning inte är viktig.
 • Välj massiva dörrar i kombination med karm med tätningslist till rum som sovrum, badrum, kök och hall.
 • Välj gärna en dörr i en annan färg till barnrummet eller toaletten.
 • Kanske en dörr med integrerad spegel till badrummet eller sovummet?
 • Det finns även dörrar med blackboard, perfekt till barnrum eller kök.

DETTA BÖR DU VETA OM DÖRRAR

 • En formpressad dörr ser ”billigare” ut - i spegeldörrar ser man inte detaljer och sammanfogningar som en dörr i trä har i ramverket.
 • Finishen är bättre, och lättare att hålla ren, på en massiv dörr.
 • Valmöjligheten gällande tillbehör, färger och funktioner är fler när du väljer en massiv dörr.
 • Ljudisoleringen är väsentligt bättre med en massiv dörr med tätningslist än en lätt dörr med standardkarm.
 • Du känner säkert till softclose-funktionen, som är standard i kök sedan många år? Samma exklusiva känsla kan du även få på dina dörrar genom att välja dörrar med SmartClose. Du slipper oljud från smällande dörrar och minskar risken för klämda fingrar.