Main Media

5 steg vid köp av nya innerdörrar

Design Ljud Smart

Att köpa nya innerdörrar är inte enkelt. Dörrarna har blivit moderna, har fått signalvärde och har därmed blivit ett bevisat element i inredningen. Att byta innerdörrar är ofta ett jobb som överlåts till snickare eller liknande. Här kommer några tips som förhoppningsvis hjälper dig på vägen när du ska köpa nya innerdörrar.

1. INVENTERA DITT BEHOV – VAD BEHÖVER DU?

Att välja rätt typ av innerdörr kan ofta vara tidskrävande och frustrerande. Vilka faktorer ska man ta hänsyn till när man ska välja rätt innerdörr? Vårt första förslag är att fundera på vilken typ av innerdörrar du vill ha. Vill du ha en innerdörr i trä, med glas, en modern dörr, en pardörr eller kanske en skjutdörr? Behöver du mer golvyta? Då kan en skjutdörr vara en bra lösning.

För många barnfamiljer med många medlemmar i samma hushåll, är ljud ofta en avgörande faktor. Aktiviteter med störande ljud i en växande familj kan vara allt från hög musik till tonåringar som slänger igen dörrar.

Lösningen för att reducera ljud kan vara att sätta in innerdörrar som är ljuddämpande, för en bättre inomhusmiljö. Enligt Folkhälsomyndigheten kan oljud ha en negativ inverkan på trivsel, prestation, sömn, kommunikation och social närvaro. Dörrar med ljuddämpande egenskaper kommer därför att ha en positiv effekt på familjens välbefinnande och husfrid.

Vilka egenskaper och stil dörrarna ska ha bör därför definieras innan nästa steg tas.

2. PRIS – KÖP DÖRRAR SOM PASSAR DIN PLÅNBOK

När du har valt vilka egenskaper dina nya dörrar bör ha, behöver du fundera på hur mycket det får kosta. Vad räcker plånboken till? Prisskillnaden på dörrar kan vara mellan ett par hundralappar till flera tusen. De billigaste dörrarna har ofta begränsade funktioner och/eller egenskaper jämfört med dörrar som uppfyller dina behov men kräver mer av din plånbok.

Att köpa en innerdörr av bra kvalitet är en investering. Kvalitetsdörrar håller längre, är mer ljudreducerande och har en bättre yta.

“Kom ihåg att det är karmyttermåttet, alltså hålet i väggen som du bör mäta för att få rätt mått till dörr och karm.”

3. TA MÅTT - VAR EXAKT!

Regel nummer ett är att du se till att ta exakta mått. Slarv resulterar i att du köper fel dörr och måste ta den långa vägen tillbaka till din återförsäljare. Kom ihåg att det är karmyttermåttet, alltså hålet i väggen som du bör mäta för att få rätt mått till dörr och karm.

Tips och information om hur du mäter på rätt sätt finns här

4. STIL OCH DESIGN – FÄRG ÄR TRENDIGT! 

I många hem är dörren betraktad som en möbel eller en viktig inredningsdetalj. Val av rätt innerdörr ger ett flott helhetsintryck. Väljer man en dörr med färg ger detta en kontrast, då många skandinaviska hem ofta domineras av en traditionell vit dörr. Lek gärna med tanken på att ha innerdörrar i en annan färg än vit. Kontrast ger ofta en trevlig effekt på atmosfären. Tendensen i skandinaviska hem är att fler har blivit modigare i sina färgval genom att välja dörrar som skiljer sig från mängden.

Eller kanske du hellre ser att dörrarna ska matcha dina skåpsluckor i köket, garderoben eller det fina golvet? Dörrar finns även i flera fina fanér, så som ek, valnöt, svartlaserad ek eller vitpigmenterad ek.

5. READY, SET, GO!

När behovet är avklarat, du har valt stil, definierat budget och mått, är nästa steg att besöka en återförsäljare. Hos återförsäljaren är det också möjligt att få hjälp och svar på ytterligare frågor som du kanske har omkring ditt val på innerdörrar, och montering av dessa.

Lycka till!