Några saker du bör tänka på när du ska köpa ytterdörr

Ytterdörren är en viktig del av bostaden, så det är en hel del att tänka på inför köpet. För det första gäller det att hitta en dörr som passar till huset. Bor du i en modern bostad med stora, rena ytor vill du förmodligen ha en dörr i liknande stil. Till ett äldre hus passar det kanske bättre med en mer traditionell, klassisk dörr. Hus byggda på 1960-talet och framåt är ofta ganska lika i stilen utvändigt, men kan vara mycket olika invändigt. Då är det kanske bostadens interiör som bör styra valet av ytterdörr. Oavsett om du bor i villa, på en gård, i ett radhus eller i en lägenhet finns det några grundläggande saker att tänka på innan du köper en ny ytterdörr. 

Design och funktion

Hos Swedoor kan du alltid hitta en ytterdörr som passar dina behov och din plånbok. För att underlätta ditt val har vi delat in dörrarna i två produktserier: ADVANCE-LINE och clever-line. 

ADVANCE-LINE ytterdörrar erbjuder mängder av valmöjligheter när det gäller färg, design och tillval såsom sidoljus och överljus, säkerhetsnivå, isolering, hållbarhet, brandsäkerhet och ljudreducering. 

clever-line är en serie standarddörrar som finns i ett begränsat antal utföranden. Samtliga av dessa dörrar är av god kvalitet och tillgodoser de vanligaste behoven.

Vilka egenskaper ska ytterdörren ha?

Förutom dörrens mått och öppningsriktning bör du tänka igenom vilka övriga egenskaper din nya ytterdörr ska ha: Isolera extra bra mot kyla, ljudisolera, skydda bostaden mot inbrottsförsök eller en kombination av alla dessa egenskaper? Samtliga ytterdörrar levereras med lås, cylinder och karm. Övriga tillbehör som till exempel låsvred/handtag och lister tillkommer.

Checklista för köp av ytterdörr:

  1. Ta mått – så här gör du. Detta är extremt viktigt! Det kan vara besvärligt eller i värsta fall omöjligt att montera en dörr som har fel bredd eller höjd. Läs mer om hur du mäter här.
  2. Välj öppningsriktning – så här tar du reda på om dörren ska vara vänster- eller högerhängd. 
  3. Välj en dörr som passar för ditt hus – hitta rätt design med vårt designverktyg
  4. Välj handtag – vanligt dörrhandtag eller elektroniskt lås och handtag

Några ytterligare saker du bör tänka på när du ska köpa en ny ytterdörr:

Tänk på att dörrens öppningsvinkel kan variera beroende på tjockleken på foder, dörrprofiler o.dyl.

När det gäller ytterdörrar måste både dörr och karm bytas samtidigt, dels på grund av kraven på CE-märkning och dels för att det finns mängder av olika konstruktioner, storlekar och gångjärnsplaceringar. Sedan våren 2004 har gångjärnen på våra ytterdörrar haft samma placering. Observera att vissa dörrar har fler än två gångjärn, eller gångjärn som inte är av standardtyp (gäller bland annat Character och RC3).