Det finns inte två likadana träd och det är det som gör naturen så vacker och varierad. Därför ser också våra trädörrar olika ut både i färg, mönster och karaktär.
Trä är ett naturmaterial som under tillväxten påverkas av miljön, årstiden, ljuset och tillgång på vatten. Det är grunden till att dörrar av samma träslag ser olika ut. Naturligt trä ändrar också utseende över tid. Tänk också på att om träet är behandlat med lack eller pigmentering så får ytan en annan nyans.
Vad är fanér?
Fanér, som vi använder till våra dörrar, består av en tunn skiva av trä som limmas på en formstabil kärna. När man använder fanér är det för att det blir mer stabilt än att använda massivt trä.
Det finns olika sätt att framställa fanér – de två vanligaste är att hyvla och att svarva. Skillnaden är hållet som fanéren är skuren på. Hyvlat fanér är skuret längs med träet genom årsringarna. Då får man ett förhållandevis jämnt och exakt mönster. När man svarvar fanér så skär man runt stocken så att det blir långa «rullar» av fanér. Det gör att det blir mer variationer i trästrukturen.
Bilder vs verkligheten
Samma färger och ytor kan se helt olika ut beroende på vilket ljus man ser produkten i eller när på dagen bilden togs. Det är viktigt att tänka på det när man ser bilder på träprodukter i till exempel broschyrer eller på en hemsida.
Väljer du att hämta färgprover i butik så kommer de troligtvis också att skijla sig från dörren du eventuellt köper och det beror helt enkelt på att trä är ett levande material. Det blir detsamma om man köper golv – där skiljer sig golvplankorna från varandra och det kan bli riktigt stora variationer mellan olika golvpaket. Men det är ju det som är så unikt med just trä!
Nedan ser du närbilder på dörrar tagna i samma hus. Bilderna är tagna i olika typer av belysning och visar vitpigmenterade dörrar i ek.
Vad betyder det att ytan är pigmenterad?
Vi erbjuder vitpigmenterade ekdörrar och det innebär att vi har lagt till lite vitt färgpigment i lacken som ljusar upp träet samtidigt som det skyddar på samma sätt som klarlack.
Dörrarna finns också i svart ek och då är de målade i färgen RAL 9005, men trästrukturen blir synlig genom färgen.
Träslag och ytor för massiva fanérade dörrar
På samma sätt som träden i naturen skiljer sig åt så skiljer sig också fanéren åt beroende på var på stammen träet kommer ifrån, vilken storlek trädet hade samt vilken typ av trä det är. Ek har ganska små variationer medan valnöt och furu kan skilja sig mycket åt. Nedan finns det en översikt över vilka olika typer av fanér vi erbjuder.
Exempel på dörrar i olika fanér: lackad ek, vitpigmenterad ek, svart ek, valnöt och obehandlad furu.
|
Ek är ett träslag med långa årsringar i en natuligt ljusbrun färg som gulnar över tid. Ek är den mest populära fanér vi har.
Ek erbjuds också som vitpigmenterad och svart.
|
|
Valnöt har en väldigt vacker struktur i en varm, chokladbrun färgton med tydliga årsringar.
|
|
Björk är ett ljust, gulaktigt träslag som kan ha lätt rödaktig ton. Mönstret på björk är ganska homogent med svaga årsringar och böljande struktur. Björk var enormt populärt på 1990-talet och i början av 2000-talet. Björk mörknar med åren och får en lite gyllende ton.
|
|
Bok är lite rödare i färgen och har ett mönster med små mörkare fläckar.
|
|
Furu var väldigt populärt på 1970-talet och har på senare år blivit trendigt igen – mycket tack vare att IKEA har lanserat många möbler i furu. Furu har en gul ton med tydliga kvistar.
Vi säljer både lackade, vitpigmenterade och obehandlade furudörrar.
|
|
Ask har en gyllene strågul färg. I vår SUPERIOR collection finns ask i obehandlat, svartbetsat och målat utförande. Notera att porerna i trät gör ytan lite ojämn. Porernas uppgift är att leda runt vattnet i det levande trädet.
|
|
Mahogny har en vacker rödbrun färg. I slutet av 1990-talet var det vanligt att välja mörkare träslag som mahogny och körsbär.
|
|
Gabon har en brunröd färg som går mot svagt rosa.
|
|
Koto har en ljus brun-gul färg och används numera mest vid renovering av byggen från 1980- och 1990-talet.
|
Karmar i trä som matchar dörren
Våra karmar i trä är fanérade i samma träslag som dörrarna för att de ska passa perfekt ihop. För ett genomtänkt intryck finns också foder och lister i samma material.
Dörrar i trä från certifierade skogar
Hos Swedoor har vi en stor kärlek till det levande materialet och många års erfarenhet av att tillverka formstabila och vackra trädörrar som håller år efter år. Vår hållning har alltid varit att trä förtjänar att bli behandlat med respekt och ansvar.
Därför är vår policy för trämaterial baserat på hållbarhet och återbruk och vi är stolta över att ha certifieringen FSC® (Forest Stewardship Council®) och PEFC™ (Programme for the Endorsement of Forest Certification™). FSC® jobbar för att stötta ansvarsfullt skogbruk så att det alltid planteras fler träd än som avverkas. Välj FSC®- och PEFC™-märkning när du ska välja dörrar till ditt hem.
Du ska aldrig behöva tvivla på var träet i våra dörrar kommer ifrån. Vi använder uteslutande trä från hållbara, certifierade skogar och dörrarna är antingen FSC eller PEFC certifierade. Dörrarna uppfyller också kraven för EUs timmerförordning och de flesta fanérade dörrarna uppfyller de stränga krav som finns för att få leverera till Svanenmärkta byggnader.
Underhåll av trädörrar
Fanérade dörrar kräver underhåll, jämn inomhustemperatur och god ventilation. Tänk på att solljus kommer att påverka dörrens färg under tid. Läs mer om underhåll av trädörrar här.