Main Media

Fyra saker du säkert inte vet om dörrkarmar

Design Ljud Smart

Om du – så som många andra – tror att dörrkarmen bara är en enkel träram i väggen som håller dörren med ett par gångjärn, så behöver du tänka om. Dörrkarmen spelar nämligen en viktig roll för själva dörren och dörrens funktioner. Man kan säga att karmen bär hela dörren, och därför är det viktigt att tänka på vilken typ av karm du väljer att montera din dörr i. Ramar du in din nya dörr med en läcker matchande karm, skapar du en stilren helhet.

Du kan välja mellan enkla, obehandlade standardkarmar till mer avancerade kvistfria karmar. Oavsett vad du väljer, har alla innerdörrskarmar justerbara snap-in gångjärn, så att du snabbt och enkelt kan montera dörren.

Om man letar efter speciella funktioner i dörren, så ska man tänka på helhetslösningar med både dörr och karm i ett paket. Väljer man en massiv dörr i ek eller med målad yta, blir det en snygg helhet om man väljer karm i samma material eller färg.

KOM-I-HÅG LISTA VID VAL AV DÖRRKARMAR

1. Foder och karm är inte samma sak

Listerna som ramar in dörren, antingen med blanka stilrena ytor eller klassiska profilerade ytor, kallas ofta för karm. Men dessa har ingenting med karmen att göra – dessa är foder, som döljer övergången mellan väggen och karmen. Karmen sitter inne i väggen, och dess viktigaste funktion är att bära dörren och bidra till att dörren fungerar som det är tänkt.

2. Karmen dämpar ljud

Om du är på jakt efter dörrar som dämpar ljud mellan rummen, ska du naturligtvis välja ljuddämpande dörrar. Men glöm inte att även välja en ljuddämpande karm. Ljud tar sig gärna igenom en vanlig standardkarm, och därför bör du välja en karm med tätningslist, så att dörr och karm håller oljud ute.

3. Skeva väggar? Testa en flexibel karm!

Ett äldre hus med många år på nacken har en unik charm, som många husköpare faller för. Men med charmen kommer också de små finurligheterna som ofta skapar problem i renoveringsprojektet. Kanske är det en höjdskillnad på golvet, eller dörröppningar med olika mått – detta kan lösas med flexibla karmar, som kan anpassas till väggtjocklek och eventuella sneda vinklar.

4. Var uppmärksam på kvistar

Innan du köper nya karmar, så överväg om det inte kan löna sig att investera i kvistfria karmar och foder. Med tiden kan kvistarna bli synliga, det visar sig med en gul fläck på kvistarna som kommer från färgen. Med en kvistfri karm slipper du måla om, eller byta ut, på grund av de fula fläckarna som bryter dörrarnas flotta, estetiska look. Detta sparar du pengar på i längden.

“Väljer man en massiv dörr i ek eller med målad yta, blir det en snygg helhet om man väljer karm i samma material eller färg.”