Main Media

Det här bör du veta om innerdörrar

Design Ljud Smart

En dörr är inte bara en dörr. Det viktigaste med en innerdörr är faktiskt det som inte syns, nämligen insidan. När du väljer nya dörrar, bör du naturligtvis välja en design som passar ditt hem, men även tänka på vilken funktion dörren ska ha.

Uttrycket ”kvalitet inifrån och ut” kan man ta bokstavligen när det gäller dörrar. En lätt dörr har en kärna av papp, och fungerar bra till rum där ljuddämpning inte är så viktigt. Om du däremot vill dämpa ljud mellan rummen, är det ett smartare val att köpa en massiv dörr, kanske även i kombination med en karm med tätningslist.

Det du inte ser, det hör du. Eller du hör det inte. Förvirrande? En dörr med massiv kärna dämpar nämligen ljud, och det kan vara smart till rum som exempelvis toalett, barnrum eller tvättstuga. En massiv dörr kostar lite mer än en lätt dörr, men du får en dörr med ljuddämpande effekt. Läs mer om ljuddämpande dörrar här.

BRA ATT VETA OM INNERDÖRRAR

  • Valmöjligheter som material, färger och funktioner är fler när du väljer en massiv dörr
  • Finishen är bättre och lättare att hålla rent på en massiv dörr
  • En massiv dörr i kombination med karm med tätningslist har väsentligt högre ljudreduktion än en lätt dörr med standardkarm
  • En formpressad dörr ser ”billigare” ut än en spegeldörr, som visar detaljer och sammanfogningar i ramverket
  • Om du vill ha dörrar som inte smäller bör du fundera på SmartClose

DÖRRAR DU SKA LEVA MED

När du väljer nya innerdörrar, så tänk på att du kanske ska leva med dem i många år framöver. Då kan det vara en bra idé att välja produkter i hög kvalitet, med egenskaper som ljudreduktion, komfort och snygg finish. Glöm inte karmen - ljud tar sig enkelt igenom glipor och därför kan det vara smart att komplettera dina dörrar med en karm med tätningslist, så att dörr och karm håller ljudet ute. Läs mer om karmar med tätningslist här.

“Om du vill dämpa ljud mellan rummen, är det ett smartare val att köpa en massiv dörr, kanske även i kombination med en karm med tätningslist.”