Main Media

50 shades of white - vita dörrar

Design

Vad är avgörande när du ska välja vit färg? Vitt är inte bara vitt. Det är viktigt att välja den rätta vita nyansen när man ska måla eller byta ut dörrar och fönster.

I norden vill vi gärna ha väggar, fönster och dörrar i vita nyanser. Men vitt är inte bara vitt – det finns otaliga nyanser av denna populära färg. Här kommer tre tumregler som du kan använda när du ska välja vilken vit färg som passar till ditt hem och dina dörrar.

1.VÄLJ NYANS MED OMSORG

Först och främst är det viktigt att färgen på dörrar, fönster och lister stämmer överens med väggfärgen – även om allt ska vara vitt. Konsekvent användning av samma nyans ger en bättre helhet i bostaden och du undviker att ditt hem framstår som ogenomtänkt. Om du vill variera, är det bättre att du väljer samma nyans på vit men i olika glans för extra effekt.

2. ANVÄND FÄRGKODEN

Det kan vara svårt att se med ögat om två vita färger är exakt likadana. Därför kan du med fördel använda färgernas olika koder för att uppnå ett mer precist resultat. Var uppmärksam på att många leverantörer har en speciell vit standardfärg, och att nyansen kan variera från olika leverantörer. Hos de flesta leverantörer är dock vitmålade dörrar, fönster och lister som standard NCS S 0502-Y.

Vi på Swedoor använder oss av NCS S 0502-Y som standardfärg på vita innerdörrar, men vi kan leverera alla dörrar och karmar i nästan vilken färgkod du vill (t ex NCS S 0500-N som kallas klassisk vit). Vi rekommenderar dig att ta reda på den unika färgkoden du har på väggar och fönster innan du byter dörr, så alla element harmonierar. Eventuellt kan du kolla om det finns möjlighet att låna en färgscanner hos din färghandlare, om du är osäker.

3. MATCHA MED HEMMETS ÖVRIGA FÄRGER 

En del färger fungerar bättre tillsammans än andra. Det bör därför vara en del av övervägningen när du ska välja en vit färg. Om du har ett hem med många varma och mörka färger, bör du välja NCS S 0502-Y. Har du däremot ljusa, neutrala, rena och kalla toner är en klassisk ren,vit färg som NCS S 0500-N, att föredra eftersom NCS S 0502-Y kan se gulaktiga ut tillsammans med dessa toner. Om du är tveksam, så be om hjälp hos din lokala färghandlare eller målare.

Du kanske inte är så förtjust i att ha allt i vitt? Tänk på att dörrar och karmar kan levereras i nästan vilken NCS S-färg som helst – allt från svart till ljusa pastellfärger. Valet är ditt!