Main Media

Svart ytterdörr till hus och stuga

Design Smart

Allt fler väljer en annan färg än vit när de köper en ny ytterdörr. Mörkgrått och svart har de senaste åren blivit speciellt populära val och visst ger de en extra dimension till husets entré.

Men innan du väljer en mörk ytterdörr bör du tänka på i vilket väderstreck dörren är placerad. En mörk dörr blir vädligt varm om den placeras i fullt solljus och ytan kan bli upp till 80 ° C . Detta kan påverka dörrens funktioner och det kan såklart bli väldigt obehagligt att röra vid dörren. Så se till att du väljer dörrfärg med eftertanke. 

Varför blir mörka färger så varma?  

Orsaken är att mörka färger absorberar ljus medan ljusa färger reflekterar solens strålar. Därför blir en mörk ytterdörr varm medan en vit dörr istället blir bländande att se på. Svarta dörrar blir snabbt varma en solig dag och det kan i värsta fall leda till att dörren slår sig. 

Nyanser av svart

Den mörkaste svarta färgen är NCS S 9000-N. Alla färger som har ett N i färgkoden är neutrala, rena nyanser. Har färgkoden ett Y på slutet betyder det att det finns inslag av gult i färgen medan ett G betyder att det finns inslag av grönt. 

En rent svart dörr kan upplevas som lite hård så fundera gärna på att välja en «nästan-svart» nyans, också kallad dämpad svart med färgkoden NCS S 8500-N. Den är mer svart än en mörkgrån men lite mjukare än en helt svart. 
Man bör undvika att utsätta mörka (inte bara svarta) dörrar för direkt solljus. Sätt gärna upp ett skärmtak om entrén inte har ett överskjutande tak. Det skyddar ytterdörren inte bara från solljus utan också från regn och fukt. 

TIPS! Det är smart att avsätta en halvtimme att vaxa dörren 1-2 gånger om året. Då är ytan bättre skyddad mot väder och vind och man förebygger sprickor och färgavmattning. Läs mer om underhåll av ytterdörrar. 

Svart glasdörr i klassisk eller modern stil

Det finns många glasdörrar att välja på, både i modern och klassisk stil, och man kan också välja olika glastyper. Beroende på om man vill ha insyn eller inte, så väljer man klarglas, frostat glas eller cotswaldglas (glas med struktur som man inte ser igenom) men som ändå släpper in ljuset. Vill man ha extra mycket ljus i hallen man man välja ytterdörr med sidoljus och/eller överljus eller kanske en pardörr med glas? 

Tvåfärgad ytterdörr 

Det är inte alltid att man vill ha samma färg på insidan av dörren som på utsidan. Då kan man välja tvåfärgad dörr så att det går att matcha både fasaden och hallen. 

Svart ytterdörr passar till de flesta fasader

Om du ska välja färg på ytterdörren till ett vitt hus så är ju egentligen valmöjligheterna oändliga. Vill du ha vit dörr till ditt vita hus så tänk på att det finns massor av nyanser även för vitt och det gäller att välja rätt.

När man ska välja färg på ytterdörren till ett svart eller mörkt hus är det naturligt att välja en konstrastfärg för att markera entrén på huset -  kanske en orange, gul eller helt kritvit? Lek med färgerna och välj din favoritfärg.

Swedoor kan leverera alla ADVANCE-LINE ytterdörrar i de flesta NCS S och RAL-färger. Kontakta din närmaste Swedoor-återförsäljare så hjälper de dig med färgprover och färgval.

Till alla andra husfärger passar det nästan alltid med en svart ytterdörr, och det är stilen på huset som avgör om man bör välja en klassisk eller mordern modell. Tänk också på att dörren ska passa till befintliga fönster, andra eventuella dörrar samt till garageporten

Svart stugdörr

Sommarstugan förtjänar ju också en dörr som passar stilen och omgivningarna. Många stugor passar i en svart dörr som stramar upp intrycket. Men även på en sommarstuga måste man vara noga så att dörren inte placeras i fullt solljus. 

Svarta dörrhandtag som matchar

Extra snyggt blir det om man kombinerar den svarta dörren med svarta dörrhandtag

APP och designverktyg

Prova vårt designverktyg för att se hur en ytterdörr passar till olika hustyper eller ladda ner vår app där du kan testa dörren på din egna fasad.