Main Media

Black is the new white – även för dörrar

Design

Ett tag skulle allting vara vitt. Vita väggar, vitt kök, vita möbler och vita dörrar. Nu ser vi däremot att fler och fler väljer svarta dörrar – både innerdörrar och ytterdörrar, precis som vi har sett ske med möbler och kök.

I Skandinavien gillar vi ljus, romantisk eller minimalistisk inredning som avspeglar det nordiska. Vi använder möbler och design för att uttrycka vår personliga stil, och det kommer även nu fram vid valet av dörrar, som också har blivit ett viktigt inredningselement.

DÖRREN UNDERSTRYKER ENTRÉN

En svart dörr kommer på många sätt framhäva entrén starkare än de flesta andra färger. En klassisk svart dörr tillför tyngd och elegans, medan en modern svart dörr gör entrén barskare och renare. Tänk t ex på äldre murbrukshus i London, med digra, klassiska, svartmålade dörrar. Det ger ett imponerande intryck – som t ex Downings Street nummer 10 hos Englands stadsminister – Londons mest berömda dörr.

De som väljer en svart ytterdörr kommunicerar något till omgivningen. En svart dörr kan signalera styrka, auktoritet, makt och mystik. Många har följt trenden på senare år med en grå ytterdörr, men ofta kan svart vara ett modigare och rättare val, och passar lika bra i ett 70-tals hus som ett modernt hus. Om man tycker att svart blir lite för hårt, kan man gott fundera på ”nästan svart”. Den är mer markant än mörkgrå, men samtidigt något mjukare än helt svart.

VÄRT ATT TÄNKA PÅ MED EN SVART YTTERDÖRR

Man ska tänka sig för om man har ytterdörren vänd direkt mot solen i söder eller sydväst, eftersom alla mörka dörrar blir väldigt varma. Det är också värt att sätta av en halvtimme av sin tid till att vaxa dörren ett par gånger per år. Då håller den sig skyddad mot väder och vind, och man förebygger krackelering och att den blir matt.

Svarta dörrar medverkar även till att bostaden blir mer exklusiv. Vita dörrar kan smälta samman med väggarna, svarta sticker ut och skapar karaktär. I motsats till exempelvis grönt eller blått, blir svart inte lika omodernt, och passar fint till alla färger på hus. Därför är en svart dörr ett säkert val som du inte kommer att ångra. Om man väljer svarta dörrar överallt i huset skapar man en röd tråd – både inne och ute.

SVARTA INNERDÖRRAR SOM INREDNINGSELEMENT

Genom att välja svarta innerdörrar skapar man en helt annan upplevelse av rummet. Den svarta färgen signalerar en utgång, eller uppdelning av rummet och blir extra flott om den får stå som en kontrast mot vit, grå eller ljusa pastellfärgade väggar.

Svarta dörrar finns i alla stilar, från klassiska glasdörrar till släta, moderna dörrar. Extra flott effekt får du om du väljer svartbetsad ek, som skapar mer liv på ytan samtidigt som en betsad yta är mindre känslig för fingermärken.

GLÖM INTE KARM OCH FODER

Om man vill fullända uttrycket, kan det vara en bra idé med en svart karm – det är pricken över i. Kanke även svarta foder, för att rama in det hela.