Main Media

Betydelsen av en färgglad ytterdörr

Design Smart

En färgglad ytterdörr gör underverk för husets uttryck. - Färg upplevs som positivt, säger färgprofessor Mette L’orange.

I slutet av 90-talet drog en vit våg över Sverige. "Allt" skulle vara vitt eller grått; husen, väggarna och dörrarna. I början av 1900-talet var den vita färgen både exklusiv och dyr att producera, men nu förtiden har den blivit en standardfärg i våra svenska hem. Vill du ge hemmet ett säreget och unikt intryck, utan att måla hela huset kanariegult? Då kan en fägglad ytterdörr vara det du letar efter!  

– Färg ger identitet

Mette L’orange är professor i färg och har skrivit boken «Färger i arkitekturen». Hon jobbar bland annat med färsättning av bostäder och villaområden. Hon har varit intresserad av färger i hela sitt liv och har en förkärlek till det färgglada och personliga. Som utbildad arkitekt och bildkonstnär har hon lagt mycket tid på att jobba med färgernas betydelse. 

Färger är ett sätt att signalera sin personlighet och sin egna smak. Färgval på kläder säger något om vem vi är eller vem vi vill vara. Detsamma är det med färgen på ett hus eller en dörr, säger L’orange.

Den färgglada professorn fortsätter genom att förklara att människor trivs bättre med färger omkring sig. 

Det nordiska klimatet präglas av långa perioder med snö på marken och grå himmel. Det blir väldigt fint om man väljer färglada kontraster till det grå och vita landskapet vi har omkring oss stora delar av året förklarar L’orange.

En färgglad dörr gör mycket för husets uttryck. Här är dörren Michigan i gult, rött och grått. 

“Färger är ett sätt att signalera sin personlighet och sin egna smak. Färgval på kläder säger något om vem vi är eller vem vi vill vara. Detsamma är det med färgen på ett hus eller en dörr, säger L’orange.”

Mette L’orange Färgprofessor

– Det blir trist med för lite färg

Ipsos har genomfört en undersökning som visar att vitt är den färg som flest föredrar på sitt hus, tätt följt av grått. L’orange tycker att vi borde få in mer färg i våra svenska bostadsområden för att skapa lite livligare upplevelse. 

– Det är förfärligt trist att vi har mist så mycket färg under åren. Men en färgglad dörr är i alla fall väldigt kul. I Sverige ser vi många identiska hem i grått och vitt, men en färgglad ytterdörr kan göra uttrycket gladare och mer personligt, säger L’orange.

Dessa färger är mest trendiga just nu

Product Manager för ytterdörrar på Swedoor, Tara Hall, berättar att allt fler väljer färgstarka dörrar som kontrast till sina vita eller gråa hem. 

– Förr sålde vi mest vita ytterdörrar men de senaste åren ser vi en ökad efterfrågan av mer färgglada dörrar. Det skapar ett fint blickfång med en färgglad dörr när huset har en neutral färg, säger Tara Hall. 

Tara berättat också att hon har sett en ökad trend av lite djärvare färgval, som signalgult, orange och andra färger som verkligen sticker ut. Hon tror att det kan hänga ihop med att det byggs många hem i funkis- och modern stil där de färgglada dörrarna står i snygg kontrast till det minimalistiska uttrycket.

– Några väljer dörrar med starka färger medan andra väljer mer dämpade, milda nyanser. Med nästan 2 000 färger att välja mellan kan alla hitta det som passar deras personliga stil och preferenser säger Tara. 

Den starka gula färgen ger det vita huset en piggt utseende - både inne och ute. Dörren heter Character Drop från Swedoor och det smäckra glaset ger naturligt ljus i hallen.

Tvåfärgade ytterdörrar

För många kan det vara svårt att välja en dörrfärg som passar både till hallen och husets fasad. Men då finns möjligheten att välja en tvåfärgad ytterdörr, vilket alltfler av våra kunder gör.

– Det är viktigt att tänka på att en ytterdörr också blir sedd från insidan. Många väljer därför en neutral färg för att bättre matcha inredningen inne i huset. Men så behöver man inte tänka om man väljer en tvåfärgad dörr, säger Tara Hall.  

Så väljer du rätt färg

Färger skickar olika signaler och ger oss människor olika associationer. Färger får oss också att känna olika saker. Färgprofessorn Metter L’orange berättar att dessa känslor ofta är en kombination av psykologi och symbolik. 

– Kulturella referenser är oerhört viktigt när vår hjärna tolkar färger. Många får energi av en stark, röd färg, blir glada av en gul eller lugn av en blå. Det är sällan man bara ser på en färg i taget så självklart spelar kontexten en stor roll också.

Prova dörr med en app

Osäker på vilken dörr du ska välja? Med Swedoors app Door Designer kan du testa olika dörrar och hitta den som passar perfekt hos dig! Ta en bild av din befintliga ytterdörr och byt ut den mot en av Swedoors dörrar i appen.  Läs mer om Door Designer här!

Appen kan laddas ner i Google Play