Main Media

Så här väljer du en ny ytterdörr

Design Ljus Säkerhet

Ytterdörren är mer än bara en ingång till huset. Den är en berättelse om människorna som bor där. När du använder dig av färger och annorlunda design, kan dörren ge uttryck för både personlig stil och ge huset en stark karaktär.

SE ÖVER DITT BEHOV – VAD BEHÖVER DU?

Det är viktigt att välja en solid ytterdörr av bra material, eftersom du ska ha den i många år. Vi använder ytterdörren konstant, den är utsatt för väder och vind, den ska fungera bra och även se bra ut om 10 år – och så ska den självklart hålla inbrottstjuvar ute. En bra tumregel är att kvalitet och pris går hand i hand.

Vill du ha en modern eller klassisk ytterdörr, med glas, en speciell färg, enkeldörr eller pardörr, en extra säker ytterdörr, en ytterdörr som har bättre isoleringsvärde, en dörr som är extra ljudisolerad? Valen är många, och du kan kombinera allt detta i samma dörr.

DETTA BÖR DU TÄNKA PÅ FÖR ETT TRYGGT OCH SÄKERT DÖRRKÖP

Tänk på att ytterdörren ska sitta i ditt hus i många år, och att du ska känna dig trygg när dörren är låst. För många är säkerhet det allra viktigaste vid val av ytterdörr. Det ska vara svårt att bryta sig in genom dörren, inte bara vid själva låset, men även genom glaset om du väljer en dörr med glas.

Man ska också se till att låset håller fast förrän i karmen när den är stängd och låst (på fackspråk kallat hakregellås). Många inbrottstjuvar föredrar en dörr utan detta.

En annan sak som många inte vet om, är att gångjärnen också är viktiga för att göra dörren så säker som möjligt. Gångjärnen bör vara av en typ som låser fast dörrbladet vid karmen när den är låst (på fackspråk kallat bakkantssäkring), ifall tjuven försöker bryta upp dörren vid gångjärnen. Med sådana gångjärn är det inte möjligt att lyfta dörren av karmen.

Ska du välja en säkerhetsklassad ytterdörr?
För de flesta är en ytterdörr av bra kvalitet tillräckligt för att känna sig säker, men ibland kan det vara bättre att välja en säkerhetsdörr. Om dörren sitter utan insyn från omgivningen, till exempel på altanen där tjuvarna kan arbeta ostörda, är det bättre att välja en säkerhetsklassad ytterdörr.

TRENDRIKTIGT ELLER PRISFOKUS?

Det finns två kategorier dörrköpare – de prisvisa och de trendvisa. De prisvisa väljer ofta de billigaste dörrarna. Oftast enkla, vita, släta dörrar utan detaljer. De trendvisa väljer dörrar som harmonierar med huset. En ytterdörr ska naturligtvis matcha husets stil, och även om en standarddörr som regel passar de flesta hus, kan det vara färgvalet som lyfter det hela.

Många är väldigt intresserade av stil och estetik. De spenderar mycket tid på att välja rätt dörr, och det gör de rätt i, eftersom de ska leva med dörren i många år. Statistiken visar nämligen att det dessvärre ofta går flera årtionden mellan dörrbyten. Då kan det vara värt att lägga lite tid på sitt dörrköp.

Vi tror att vi kommer se mer färg på ytterdörrar framöver. Även om många fortfarande väljer vitt, svart eller grått, så ser vi att starka färger som gul, blå och röd blir mer och mer populära. Det samma gäller för personliga detaljer, som exempelvis dörrar med glasöppning som visar på vilket nummer man bor.

VÄDER OCH VIND

Vårt klimat kräver solida ytterdörrar. Vi bor i ett väderhårt land, och det ställs höga krav på ytterdörrarna med tanke på isolering och robusthet. Ytterdörren ska tåla stora temperaturskillnader, vind, snö och regn. Funktion bör vara det viktigaste kriteriet när du väljer dörr, men som tur är finns det många ytterdörrar som gör att du slipper prioritera funktion framför design.

Med en ny välisolerad ytterdörr reduceras inte bara energiförbrukningen, utan du får även en bättre inomhusmiljö jämfört med en gammal otät dörr som släpper in kall luft genom karmen.

“Tänk på att ytterdörren ska sitta i ditt hus i många år, och att du ska känna dig trygg när dörren är låst. För många är säkerhet det allra viktigaste vid val av ytterdörr.”

STÄNG DÖRREN OCH STÄNG OÖNSKAT LJUD UTE

Bor du i ett område med mycket trafik eller andra störande ljud, kan det vara smart att välja en extra ljudisolerad dörr. Det finns ytterdörrar som dämpar ljud med upp till 44dB.

Ljudreduktionen kan även kombineras med brandklassning. Dessa ytterdörrar används ofta till så kallade loftgångar, men blir mer och mer populära i vanliga hus där extra ljudreducering önskas, eller om man bor i radhus.

Hitta din ytterdörr

Se alla våra ytterdörrar och hitta en dörr som passar din stil och ditt hus

Se alla modeller