Main Media

Checklista vid val av ny ytterdörr

Brand Design Eco Isolering Ljud Ljus Säkerhet Smart

Det finns en dörr för varje hustyp - oavsett vilken fasad, arkitektur eller färg huset har. Säkerhetsklassade, välisolerade och i snygg design, vi ger dig oändliga välmöjligheter.

Oavsett om ditt hus är nytt eller gammalt - av sten eller trä, så ger du fasaden ett helt nytt uttryck om du byter din ytterdörr.

Kanske vill du förstärka intrycket av husets arkitektur? Förändra eller helt bryta med det förväntade?

När du ska välja ytterdörr är en grundregel att välja en dörr i samma stil som huset. MEN, genom att bryta helt kan du också skapa nya och spännande effekter. Detta är ett beslut som kräver eftertanke med det är helt klart värt att prova för dig som vill ge fasaden ett spännande uttryck. 

Husets karaktär bestämms i stor grad av ytterdörrens design, färg och eventuella glaspartier

När du ska välja en ny dörr är det många saker man bör tänka på. Ytterdörren ska vara välisolerad mot vind och nederbörd, den ska vara ljudisolerad och den ska vara säkerhetsklassad. Samtidigt ska den ju också vara en inbjudande ingång till huset och ge möjlighet till ljusinsläpp i hallen. 

CHECKLISTA VID VAL AV NY YTTERDÖRR:

  1.  Välj en dörr av hög kvalitet. En ytterdörr ska tåla både de nordiska temperaturerna och årliga klimatförändringarna. Säkerställ att du väljer en CE-märkt dörr med lång formstabilitet- och produktgaranti.  
  2. Kolla att dörren har god isolering så att den håller värmen i huset inne och kölden ute. Bor du i ett passivhus eller om huset ligger särskild utsatt kan en lågenergidörr med lågt U-värde vara ett bra alternativ. 
  3. Trygg och säker. Det finns dörrar på marknaden som en inbrottstjuv kan öppna på några sekunder. Välj en dörr med förstärkta gångjärn och hakregellås. Vill du känna dig extra trygg hemma väljer du en dörr med säkerhetsklassning RC3.
  4. En bra dörr bör också vara ordenligt ljudisolerad. När dörren är stängd vill du slippa störande ljud utifrån. Fråga säljaren om dörren har en ljudisolerad konstruktion. 
  5. Vi behöver ljus! Fundera på om du kan ha glas i dörren eller kombinera dörren med över- eller sidoljus för ett extra ljust hem och en inbjudande entré.