Main Media

7 tips för val av ytterdörrar till stugan

Design Säkerhet

Sommarstuga, vinterstuga, traditionell stuga eller modern funkisstuga? Välj en ytterdörr som ger din stuga en personlig prägel. En stugdörr ska önska välkommen, hålla i många år och hålla tjuvarna borta.

En ytterdörr på en vinterstuga behöver även tåla stora temperaturskillnader – både när det kommer till årstider, men även när det gäller skillnad mellan inne- och utetemperatur. Därför är det viktigt med en dörr som är bra isolerad och inte slår sig. Täta dörrar ger också en lägre uppvärmningskostnad.

CHECKLISTA FÖR VAL AV YTTERDÖRR TILL STUGAN:

  1. Välj en dörr av god kvalitet. En ytterdörr ska tåla både nordiska temperaturer och klimatändringar. Var uppmärksam så att du väljer en CE-märkt dörr med lång form- och produktgaranti.
  2. Kontrollera att dörren har bra isolering, så den håller värmen inne även om det är riktigt kallt ute.
  3. Trygg och säker. Det finns nya dörrar på marknaden som en tjuv tar sig igenom bara på några sekunder. Välj en dörr med förstärkta gångjärn och gärna hakregellås.
  4. Design. Tänk på vilken stil och färg som passar till just din stuga.
  5. Vi behöver ljus. Fundera över möjligheterna med olika glasöppningar i dörren, eller kombinera dörren med ett sidoljus eller överljus för att få en ljusare entré.
  6. Välj gärna en så bred dörr som möjligt, minst M10. Det är mycket som bärs in och ut ur en stuga, t ex ryggsäckar, bagar, vedsäckar, möbler, slalomskidor och shoppingbagar. År efter år.
  7. Ytterdörren bör ha flera justeringsmöjligheter, båe på gångjärn och slutbleck, eftersom en stuga många gånger rör sig mycket mer än ett hus.

SÄKERHET I STUGAN

Ytterdörren är självklart viktig för utseendet, men även med tanke på säkertheten. Många väljer att använda förrådsdörrar vilket vi avråder till, inte bara på grund av säkerheten utan även för att dörren ska tåla temperaturskillnader. I en stuga som lämnas ensam långa perioder, bör man använda en inbrottssäker dörr med godkänt lås. Då kan du ta ut nyckeln på insidan, så att det inte går att låsa upp dörren inifrån. Det begränsar potentiella tjuvars möjlighet att bära med sig saker genom ytterdörren, även om de tagit sig in via ett fönster. En bakkantssäkring säkrar att man inte kan såga bort gångjärnen på dörren och lyfta av dörren.