Main Media

Innerdörrarna sätter stilen för inredningen

Design Ljus Smart

Intresset för inredning har hon alltid haft, men det var inte förrän Gunn Berit Johansen flyttade in i radhuset i Trondheim och började dela sina inredningsbilder på Instragram som hon verkligen hittade sin egna stil. 

På sitt Instagram-konto, @hus10a, har Gunn Berit nästan 120 000 följare. Här delar hon inspiration och bilder från sitt egna hem. Det har hon gjort sedan hon flyttade in i sitt radhus för fem år sedan.

– Jag skulle vilja definiera vår inredningsstil som mörkt nordisk med maskulina element och kubiska former. Vi har bland annat en glasvägg av svart mässing och genomgående svarta innerdörrar som är som smycken i huset, berättar Gunn Berit.

Nordisk stil brukar beskrivas som modern och enkel och det passar bra ihop med kubiska element och fyrkantiga former. Gunn Berit har satt en mer personlig och maskulin prägel på den nordiska stilen genom att använda mörkare färger på väggar, möbler och dörrar. 

Innerdörrarna är en stor del av inredningen

När Gunn Berit och hennes man skulle byta ut innerdörrarna i hus10a var hon säker på att mörka dörrar skulle passa perfekt. Men hennes man var först skeptisk. 

– Jeg var helt inne på att se innerdörrarna som en del av inredningen istället för att gömma dem. Svarta dörrar är ett otraditionellt och modigt val, speciellt när alla väggar i huset är vita. Men det ger ett markerat intryck och det är alltid det första våra gäster kommenterar. Vi älskar vi båda våra dörrar och de förstärker den nordiska och maskulina stilen, säger Gunn Berit entusiastiskt.

I hus10a föll valet på innerdörrarna Unique, en modern serie med nästan oändliga valmöjligheter när det gäller färger, former och glas. 

–   Vi visste att vi ville ha spegeldörrar, men de skulle vara moderna i sitt uttryck. Swedoors dörrar är av hög kvalitet så vi bestämde att vi skulle ha dem i hela huset. De raka linjerna, de enkla detajerna och den rena stilen passar oss perfekt, säger Gunn Berit.

“Nu älskar vi våra dörrar och de förstärker den nordiska, maskulina stilen”

Gunn Berit Johansen | Ansvarig för sociala medier på Vi_Bo

Dörrarna i Unique-serien är dock inte riktigt så unika som namnet ger sken av. Dörren kan levereras i många olika storlekar, med klart eller frostat glas, spegel, whiteboard, blackboard och som enkeldörr, pardörr eller skjutdörr. För Gunn Berit föll inte valet på endast en typ av dörr.  

– Det jag tycker är så härligt med Unique-serien är att vi kan ha olika typer av dörrar beroende av rummets behov, men ändå ha en röd tråd som binder ihop allt, säger Gunn Berit.

Frostat glas till badrummet

Till dörren så går in till badrummet har Gunns Berit valt innerdörren Unique GW03L med frostat glas som släpper igenom ljus men ingen insyn. 

– I badrummet har vi inget fönster som släpper in något dagsljus. Så då tänkte vi att det var smart att låta ljuset från hallen flöda vidare in i badrummet. Glaset är såpass frostat att det är omöjligt att se igenom det. Så nu har vi en dörr som släpper igenom ljus men som inte ger någon insyn. En perfekt lösning som passar bra till badrum, tvättstuga, garderob och mycket annat, säger Gunn Berit.

Kan en glasdörr öppna upp rummet?

Mellan entrén och en större korridor har Gunn Berit valt att välja samma dörr som in till badrummet men med klart glas. Med klarglas ser man rakt igenom dörren vilket släpper in massor av ljus. 

– När vi flyttade in kändes den lilla entrén väldigt trång och mörk. Men när vi hade installerat glasdörren kändes rummet plötsligt väldigt mycket öppnare, ljusare och luftigare. Tänk att något så enkelt som att byta en innerdörr kan förändra intrycket och stämningen i hela rummet? Det är fantastiskt säger Gunn Berit.

Dörrar som utmärker sig

Jeld-Wens Europeiska Marketing Director, Tenna Knak, kan bekräfta en förändring i köpbetéendet hos kunderna. 

– Tidigare valde kunderna innerdörrar som smälte in i övriga inredningen. Oftast vita och släta. Genom att välja en vit dörr får man en allsidig dörr som passar till det mesta, även om man målar om hemma eller byter stil på inredningen. Dörrarna är trots allt något som kommer att bli stående under lång tid framöver, säger Tenna.  

Trots detta ser hon en trend i ökad efterfråga av innerdörrar i starka och mörka färger. Det förklarar hon med att det finns ett ökat intresse runt specifika interiöra val i hemmet.  

– Nu vill man i högre grad än tidigare få ett eget och personligt uttryck i hemmet och att hemmet reflekterar de som faktiskt bor där. I många fall väljer man en dörr som skiljer ut sig och som man lägger märke till snarare än tvärt om. Detta uppnår man genom att välja kontrastfärger till väggar eller övrig inredning eller genom att välja glasdörrar istället för släta dörrar, säger Tenna.

Tenna tipsar om appen Door Designer, där man kan ta en bild av sin befintliga dörr hemma och i appen testa sig fram mellan olika modeller och färger innan man bestämmer sig.

– Med Door Designer blir det enklare att hitta den perfekta dörren till sitt hem. I appen kan man se hur det kommer att se ut innan man bestämmer sig för modell och färg. Appen är både smart och gratis och laddas ner på telefonen, avslutar Tenna.

Läs mer om appen Door Designer här.