Main Media

Så här kan du bli av med störande ljud

Ljud

Blir du ofta irriterad av volymen på grannens TV, eller störs du av ljudet från trafiken? Här kommer fem goda råd till vad du själv kan göra för att dämpa olika störande ljud i ditt hem.

 

Vi känner nog alla till känslan av att gnissla tänder i ren frustration över irriterande ljud. Med kudden över öronen på småtimmarna irriterar vi oss över ljud från grannen eller från tonåringens behov för sena snapchattar. Irriterande och störande ljud går oss lätt på nerverna, men lyckligtvis finns det flera saker som du kan göra för att reducera störande ljud.

Du kan själv göra flera åtgärder för att reducera störande ljud. Här är våra fem bästa råd.

1. BÖRJA MED DÖRRARNA 

En bra sak att börja med är dina innerdörrar, om du inte gjort någon ljudreducerande insats i ditt hem tidigare. Om du har lätta innerdörrar, skyddar de nämligen inte så mycket mot ljud och håller som regel bara upp till 21dB ute. Om du byter ut dem mot dörrar med massiv kärna, kombinerat med en ny karm med tätningslist, kan dörren stå emot upp till 30dB. Det finns naturligtvis speciallösningar, som kan klara ännu mer, men du kommer märka stor skillnad med bara en massiv innerdörr, och det till ett överkomligt pris.

Se vårt urval av ljudreducerande dörrar här.

2. LJUD GENOM FÖNSTER

Många störs av utomhusljud, som till exempel en närliggande väg eller från tåg. En stor del av dessa ljud kan undvikas genom att montera nya fönster med ljudreducerande glas. Om du tycker att nya fönster är ett för stort tilltag, kan du först se efter om sönderklämda eller trasiga tätningslister behöver bytas ut, eller om sprickor mellan karm och vägg kan isoleras.

3. EN EXTRA VÄGG PÅ VÄGGEN 

Ett effektivt sätt att ljuddämpa en vägg på, är att bygga en lätt ljudvägg mot den existerande väggen. På detta sätt kan du reducera ljud från andra rum, granne, trappuppgången eller utifrån – men det är viktigt att det är gjort på rätt sätt för att få maximal effekt. En extra ljudvägg kräver mer plats i rummet, och tänk på att elinstallationer kanske behöver flyttas.

4. LÅT TAKET TA OLJUDET

Om du plågas av oljud i själva rummet, till exempel i köket eller vardagsrummet, kan specialutvecklade plattor absorbera ljud och ge en bättre akustik. Hårda och släta ytor så som betong och gips gör att ljudet får ett längre eko, medans ljudabsorberande takplattor gör det enklare att höra vad som sägs, både i samtal hemma och inte minst i telefonsamtal.

5. MATTOR PÅ GOLVET

Mattor på golvet är inte bara bra för att hålla värmen i huset – de är också bra på att hålla ljudnivån nere. Mattor är ljudabsorberande, minskar eko och medverkar till en bättre akustik. Ju större och tyngre de är, desto bättre dämpar de ljud – och idag produceras det mattor som kan reducera ljud med upp till 25-35dB!

Så här uppfattar du ljud:

  • En ändring på 1dB är knappt hörbar
  • En ändring på 3dB kan höras
  • En ändring på 5-6 dB är en mycket tydlig skillnad
  • En ändring på 8-10 dB uppfattas som en fördubbling/halvering av ljudet

Källa: Bolius

Läs mer om ljuddämpande innerdörrar här