Main Media

5 tips för att undvika inbrott i sommar

Säkerhet

Ingen vill komma hem från semestern och upptäcka att man har haft ovälkommet besök. Du kan aldrig skydda dig helt mot inbrott, men med några enkla knep kan du göra det svårare för tjuven att bryta sig in i ditt hus under semestern.

BAKSIDAN AV HUSET OCH ALTANDÖRREN ÄR SÄRSKILT UTSATTA FÖR INBROTT

En inbrottstjuv vill helst jobba ostört och i skymundan, för att inte bli upptäckt – och då är baksidan av huset, specielt altanen, särskilt utsatt. Det är sällan tjuven slår sönder fönster för att bryta sig in, då detta kan påkalla uppmärksamhet. Mer än en tredjedel av alla inbrott sker via altandörren eller liknande, och nästan lika mycket via ytterdörren. Det säger sig själv att valet av en säker ytterdörr och altandörr är ett smart sätt att motverka inbrott. Se därför till att du har en ytterdörr och altandörr som kan låsas med nyckel, som du tar bort innan du reser bort.
 

5 TIPS FÖR ATT GÖRA DET SVÅRARE FÖR INBROTTSTJUVEN I SOMMAR

  1. Säkra bostadens svaga punkter – dörrar och fönster bör ha lås av god kvalitet – särskilt altandörren. Trepunktslås reducerar risken ytterligare. Tjuven kan använda kofot för att böja ut dörrkarmen så att låset släpper från karmen.
  2. Stäng och lås alla dörrar och fönster – även till förråd och garage och ta bort stege, verktyg och andra redskap.
  3. Prata med din granne – kanske någon av grannarna är hemma och kan ta in din post. Pausa din dagstidning, eller beställ postlagring. En överfull brevlåda är en invitation till tjuven.
  4. Göm undan dina värdesaker, och lägg dem gärna på ett ställe där du själv inte skulle leta efter dem.
  5. Fundera på larm – det kan få inbrottstjuven att tveka.


Läs mer om vad som är en säker altandörr.

Och du – tänk på att du kanske inte ska berätta på sociala medier att huset står tomt i sommar.

Vi önskar alla våra läsare en inbrottsfri sommar!