Main Media

Dörrlösningar för lägenheter

Swedoor har många års erfarenhet av lägenhetsdörrar. Bostadsprojekt omfattar allt från entrédörrar och lägenhetsdörrar till enkla enheter, dörrar till gemensamma utrymmen – alla med olika kombinationer av funktionskrav. Swedoor skräddarsyr lösningar utifrån projektets behov både till nybyggnation och renovering.

Entrédörrar

Entrédörrar används som dörrar in till lägenheten. En entrédörr ska motstå inbrottsförsök, minska oljud från trappuppgång och begränsa spridning av eventuell rök och brand. 

Vi erbjuder entrédörrar i många olika utföranden, allt från enkla standardiserade produkter till avancerade speciallösningar där du kan påverka design, färg, form, yta, låssystem, beslag etc. 

 • Välj mellan släta dörrar, spårfrästa dörrar, dörrar med dekor och mönsterlagt fanér, högtryckslaminat med kundanpassade bilder/mönster m.m. 
 • Dörrarna erbjuds målade, fanérade eller laminatbeklädda
 • Dörrarna erbjuds i både standardmoduler och specialmått
 • Vi erbjuder träkarm och traditionell stålkarm
 • Enkeldörr eller pardörr 
 • Swedoors produktportfölj säkras så den lever upp till senaste regler och gällande byggföreskrifter.

Brandklassade entrédörrar 

Brandklassade entrédörrar levereras i brandklasserna EI30 och EI60.

Ljudklassade entrédörrar

Våra ljudklassade entrédörrar erbjuds med ljudreduktion från R´w35dB (RW38) och ända upp till R´w47dB.

Röktäta entrédörrar

Rätt dörr kan hindra giftiga gaser från att sprida sig via trapphus, hisschakt och rymningsvägar. När det brinner kan en röktät dörr vara det som skiljer mellan liv och död. Där det finns krav att dörrarna ska uppfylla en röktät klassificering, ska dörren vara testad och klassificerad enligt den europeiska standarden EN 13501. Här skiljer man mellan kall rök (Sa) och varm rök (Sm), där varm rök har de strängaste kraven i t ex flerbostadshus. Tanken är att säkerheten ska öka i hemmet, på hotell och i offentliga byggnader. Dörrarna som uppfyller Sm uppfyller även kraven för Sa. En dörr med Sa har genomgått tester med röktemperatur 20°C med en tryckskillnad på 25 Pa. Klassificering Sm är testad vid 200°C med en tryckskillnad på 50 Pa.

Säkerhetsdörrar

Trygghet och säkerhet är nyckelord i de flesta hem. En modern och effektiv dörrlösning är en avgörande faktor i detta sammanhang. Säkerhet har blivit ett mer och mer aktuellt ämne på senare år. Inbrott, skadegörelse och stöld förekommer tyvärr ofta, och har medverkat till ökad fokus på säkerhet.
En säkerhetsdörr är en entrédörr med högre krav på inbrottssäkerhet. En säkerhetsdörr från Swedoor innbär säkerhet i absolut toppklass!

Säkerhetsklasser

Vi erbjuder tamburdörrar i säkerhetsklass RC1, RC2 och RC3.

Trä vs stål

När man pratar om inbrottssäkerhet dyker frågan ofta upp om det inte krävs en ståldörr för att klara ett inbrottsförsök, och det är en vanlig missuppfattning att jämförbara ståldörrar är säkrare än trädörrar. Hos Swedoor produceras både stål- och trädörrar, och vi vet att våra träbaserade säkerhetsdörrar håller minst lika höga säkerhetskrav som motsvarande säkerhetsklassade ståldörrar.

Klimatdörrar

Om entrédörren ska monteras i ett ouppvärmt trapphus, kan den även fås med klimatskydd, som gör att den klarar temperaturskillnaden mellan trapphuset och lägenheten. Våra klimatdörrar levereras i klass C1 enligt den europeiska standarden EN 12219 och tål upp till 20 graders temperaturskillnad. 

Loftgångsdörrar

Loftgångsdörrar är en typ av lägenhetsdörrar som används till lägenheter med åtkomst utifrån. Dessa dörrar tacklar vårt skandinaviska klimat och de kan även skydda mot både brand och ljud. 

 • Har en sandwich-konstruktion som dämpar ljud upp till 38-44dB
 • Kan kombineras med brandklass EI130 og EI230
 • Kan kombineras med röktäthet Sa og S200
 • Kan kombineras med säkerhetsklass RC3
 • Kan fås i de flesta ytterdörrsmodeller
 • Möjlighet för dolda gångjärn (ej med RC3) 
 • Kan kombineras med sidoljus
 • Kan levereras i nästan 2000 NCS S- och RAL-färger.

Ljuddämpande ytterdörrar (Silence) passar både till både loftgångar och lägenheter på markplan, men även till hus i villaområden med mycket ljud runt omkring, t ex vid högtrafikerade vägar eller flygplatser. Denna typ av dörr tacklar vårt skandinaviska klimat, och dämpar ljud med upp till Rw44dB.

Brandklassade ytterdörrar 

Efterfrågan efter brandklassade ytterdörrar ökar stadigt och därför erbjuder vi många av våra ytterdörrar i ADVANCE-LINE serien som brandklassade. Dessa ytterdörrar används ofta där ytterdörren är placerad i anknytning till carport, garage eller annan tillbyggnad. En brandklassad ytterdörr kan även med fördel användas mellan bostad och garage, där det är krav på brandklassificering. Dessa dörrar är klassade för 30 minuters brandmotstånd, vilket de klarar med god marginal. En brandklassad ytterdörr har brandbeständigt glas och infrästa brandlister som sväller, och skyddar mot flammor om brand uppstår. Brandlisten är dold bakom dörrens tätningslist för ett renare uttryck.

Entrépartier

Med dörren som utgångspunkt kan du skapa olika entrépartier med hjälp av sidoljus. Sidoljus kan fås i fyra olika utföranden och med alla klassificeringar och glastyper (med undantag för varmrök i kombination med RC3). De kan också fås i nästan 2000 NCS S- och RAL-färger. Max storlek är M6x21 på grund av vikt (M5x21 i RC3). 

Innerdörrar till bostäder 

Innerdörrar är en viktig del av bostadens stil och dagliga bruk. Dörrarna ska förstås passa i design, men även dörrarnas egenskaper är viktiga. Swedoors stora sortiment ger nästan oändliga möjligheter för att kombinera färger och former med olika ytor, fyllningar, glas och karmlösningar. Du kan få dörrar med ljuddämpande egenskaper, skjutdörrslösningar och ett stort urval spännande dörrar och tillbehör. 

Lätta dörrar är en typ av enkla innerdörrar som erbjuds i olika stilar, och som kan användas i många sammanhang, där det räcker med grundläggande funktion. 

Massiva innerdörrar 

De massiva innerdörrarna har en förbättrad yta, som både kan ses och kännas, och som är lättare att hålla ren. De levereras med kvalitetsgångjärn i metall, och har en ljudreducerande effekt. Produktserien Stable är minimalistiska innerdörrar, som är uppbyggda av en massiv, miljövänlig träfiberkärna. Detta har gjort att dörren har fått ännu bättre ljudreducerande effekt och ökat miljökrav. Stable är t ex godkänd att använda i Svanenmärkta byggnader.

Se våra massiva innerdörrar >>

Platsbesparande skjutdörrslösningar 

Infällda eller utanpåliggande skjutdörrar är en elegant och diskret lösning. I tillägg är det platsbesparande och ger fler möjligheter för möblering och planlösning. Om du har ont om plats, kan du till exempel använda två skjutdörrar in till sovrummet, om sängen går från vägg till vägg för enkel tillgång till båda sidorna. Alla innerdörrar kan levereras som skjutdörrar. 

Släpp in ljuset med glasdörrar 

Du kan skapa ljus och luft med matchande glasdörrar, där rummet annars kan bli mörkt och instängt, som t ex in till badrum utan fönster, eller mellan hall och entré. Du kan välja mellan många olika design och glastyper. Som standard levereras innerdörrarna med klarglas, men de kan även fås med sandblästrat glas, gotikglas och på spröjsade dörrar kan du även välja fasettglas. Alla glastyper är härdade. 

Dörrar i specialmått – små och stora 

Swedoors sortiment är flexibelt och de flesta innerdörrar i ADVANCE-LINE serien kan fås i specialmått. Dörrarna kan även levereras i små storlekar för att passa under en trappa, eller en stor skjutdörr för att öppna upp maximalt mellan två rum.

Karmar till innerdörrar 

Vi erbjuder allt från enkla karmar till karmar med integrerad tätningslist. Tätningslist ger en markant ljudreducerande effekt jämfört med standardkarmar, och har hög komfort för daglig användning. Vår Flex+Karm och +Karm är även kvistfria, som gör att lacken inte missfärgas av de naturliga kvistarna som finns i träbaserade produkter. Karmarna levereras i samma färger som dörrarna, samt i fanérade utföranden i ek, valnöt, svartlaserad ek och vitpigmenterad ek.

Specialkarmar till innerdörrar 

Det finns ofta behov för speciallösningar. I samråd med arkitekt/byggherre erbjuder vi att ta fram lösningar som är skräddarsydda för det aktuella projektet. Swedoor levererar naturligtvis även fulldjupskarmar. 

Trösklar till innerdörrar 

Trösklar finns i tre olika typer: tröskelplatta, falsad tröskel och badrumströskel. Som standard finns dessa i ek, men kan även fås i valnöt, bok, ask och mahogny. Vi har även laserade ek och ask trösklar.

Dörrhandtag till innerdörrar 

För en komplett lösning erbjuder vi handtag från helt enkla standardlösningar till koncept med fokus på sil, yta och materialval – både till innerdörrar och ytterdörrar. Vi erbjuder även WC-lås i båda varianterna, även till skjutdörrar. 

Lås och beslag till innerdörrar 

Alla våra innerdörrar levereras som standard med låshus och snap-in gångjärn. Dolda gångjärn och dekorgångjärn finns som tillval. I tillägg kan innerdörrarna utrustas med SmartClose, för en tyst och säker stängning av dörren. 

Färger

Swedoor kan leverera dörrar och karmar i de flesta färger i NCS S- och RAL-skalan. Vår standardvita färg är NCS S 0502-Y, och våra två basfärger är NCS S 0500-N och RaL 9010 för både dörr och karm. 

BIM-OBJEKT

Objekten finns tillgängliga direkt i REVIT och ArchiCAD, via apparna från BIMobject. De kan även laddas ner via swedoor.se/bim eller portalen bimobject.com. 
 

Inspiration

Se våra cases

Letar du efter inspiration? Ta en titt bland våra referensprojekt och se hur Swedoor har lösningar för olika miljöer

Se cases