Main Media

Tillbehör till innerdörrar

”Gud finns i detaljerna” sa arkitekten Mies van der Rohe. När det gäller dörrar kan detaljerna vara lätta att glömma bort, men trycke/handtag, nyckelskylt, toalettvred eller skjutdörrsbeslag är viktiga detaljer som kan lyfta dörren ytterligare.

För ett tag sedan lanserade vi ett nytt koncept med tillbehör för bostadsinnerdörrar, både slagdörrar och skjutdörrar. Det innefattar trycken/handtag, nyckelskyltar, blindskyltar, skålhandtag, draghandtag och dragringar. Samtliga behör finns i fyra olika ytbehandlingar: rostfritt, silver, guld och brons.

Slagdörrar

Trycken/handtag finns i fyra modeller som kan kombineras med runda eller kvadratiska nyckel- eller blindskyltar.

Skjutdörrar

Till skjutdörrar har vi nya skålhandtag och dragringar i alla fyra ytbehandlingar. Skålhandtagen finns som runda, ovala och rektangulära med en oval skål.

En särskilt bra nyhet är vårt nya infällda toalettvred för skjutdörrar. Sätter man ett vanligt toalettvred på en skjutdörr går dörren inte att skjuta in hela vägen in i väggen eftersom vredet inte får plats. Det innebär en minskning av det fria öppningsmåttet med ca 8 cm. Med ett infällt toalettvred däremot kan dörren skjutas in hela vägen, och problemet är löst.

Eftersom det då sitter ett lås där dragringen vanligtvis sitter finns det en så kallad fingerkopp som fälls in i dörrbladskanten. Där i sticker man in fingret och drar för att stänga dörren när den står i helt uppställt läge. Detta tillsammans med det infällda toalettvredet gör skjutdörrar till ett mycket bättre alternativ för badrumsdörrar än det tidigare har varit.

Slutligen har vi också en modell av draghandtag för skjutdörrar, också den i samtliga ytbehandlingar. En skjutdörr med draghandtag kan dock aldrig ställas i helt öppet läge, och man förlorar därför alltid ca 8-10 cm på det fria öppningsmåttet med ett sådant. Något som är viktigt att tänka på när man föreskriver skjutdörrar med draghandtag så att man ritar in en tillräckligt stor dörr.