Main Media

Skjutdörrar, inredningsdetaljen som spar plats

Användandet av skjutdörrar i både bostäder och offentlig miljö är något som ökar. Den plats som sparas blir snabbt till många kvadratmetrar vilket kan göra avsevärda avtryck i totalbudgeten vid nybyggnation, samtidigt som man får en snygg och stilren lösning. 

Utanpåliggande skjutdörrar

Till utanpåliggande skjutdörrar används vanligtvis en skjutdörrsskena som döljs av en kornisch. I golvet fäster man en liten styrtapp som löper i ett spår i underkant av dörrbladet för att hålla dörren på plats. Som standard förses dörren med skålhandtag.

För att kunna låsa en utanpåliggande skjutdörr behöver man komplettera med en så kallad öppningskarm med anslag. Alltså en karm som sitter i väggöppningen med en del som sticker ut från väggen där dörrbladet kan gå emot och låsas fast.

För glasade utanpåliggande skjutdörrar i kombination med ett glasparti finns det något som kallas för tvillingparti. Det består i praktiken av två stycken identiska dörrblad varav det ena är fast monterat och det andra är rörligt. Läs mer om tvillingpartier här.

Infällda skjutdörrar

Infällda skjutdörrar byggs lättast in med hjälp av ett så kallat regelparti. Det består av en karm tillsammans med ett regelparti som monteras och förses med väggbeklädnad. Dessa partier finns i ett antal olika utföranden beroende på regeltjocklek och typ av väggbeklädnad. Minsta väggtjocklek är 96 mm (122 mm för glasade dörrar). Vill man istället bygga väggen på plats kan man använda sig av enbart en karm för infällda skjutdörrar. Väggtjockleken blir då 147 eller 170 mm. Infällda skjutdörrar har skålhandtag och dragring som standard, men går även att förse med lås. Viktigt att tänka på då är att dörren inte går att skjuta in hela vägen in i väggen, och man får då ett mindre öppningsmått (gäller även utanpåliggande skjutdörr).

Öppningsmått och annan information om infällda skjutdörrar finns här.

Dörrblad

Alla Swedoors oklassade dörrar för invändigt bruk går att skjutdörrsanpassa. Viktigt att tänka på är att glasade dörrar med glaslist kräver en regeltjocklek på minst 95 mm vid infälld skjutdörr med regelparti.