Main Media

Mått på dörrar

Vid byggande är rätt mått alltid viktigt, och dörrar är inget undantag. Här jobbar vi med det som kallas modulmått, men det är för det allra mesta även möjligt att få specialmått.

Modulmått

I dörrbranschen talas det om modulmått. Dessa mått anger hålet i väggen där karmen skall monteras. Är hålet exempelvis 900 mm x 2100 mm (bredd x höjd) så är modulmåttet 9×21. För att det skall finnas utrymme att justera karmen, tillverkas samtliga våra dörrar och karmar med justermån. Det betyder att karmens yttermått är något mindre än det exakta modulmåttet. Egentligen räcker det ofta med ett hålmått på till exempel 900 x 2100 mm till modulmått 9x21, men vanligt är att man väljer att göra hålet 910 x 2110 mm.

Karmdjup

Det finns lite olika sätt att tänka när det gäller karmdjup. Vanligtvis när det inte är alltför tjocka väggar, upp till runt 145 mm brukar man ofta välja karmdjup som följer väggtjockleken. Upp till 200 mm finns möjligheten till fulldjup karm (170 mm vid fanérad karm), men över det måste karmen salas på för att hela dörrhålet ska täckas. Man sätter alltså någon form av smygpanel eller smyglist utöver karmen för att hela väggtjockleken ska täckas. Detta kan man självklart även göra vid mindre väggtjocklekar. Till exempel om det är många olika väggtjocklekar men man vill slippa hålla reda på de olika karmdjupen på bygget. Då kan man föreskriva exempelvis 93 mm karm till samtliga dörrar, och så sätter man smygpanel i de fall där väggen är tjockare.

När man föreskriver karmdjup kan man med fördel skriva en föreskrift om att karmdjupen ska följa väggtjocklekarna och så anger man bara väggtjocklek. Då slipper man själv sitta och matcha ihop sina väggtjocklekar med våra karmdjup.

Vilka standardkarmdjup vi kan erbjuda kan ses i vår tekniska katalog Mått & Fakta på respektive karmsida.

Specialmått

De allra flesta av våra dörrar går att få i specialmått. Det finns inget generellt att säga om detta, utan det man får göra är titta i Mått & Fakta. Under mått-tabellerna längst ner på de olika produktsidorna ser man max- och min-mått. Dem kan man ha som utgångspunkt. Massivdörrssortimentet är vårt mest flexibla sortiment. Att föreskriva specialmått där är aldrig några problem så länge man håller sig inom max- och min-måtten. När det gäller ytterdörrar och bostadsinnerdörrar rekommenderar jag att man hör av sig till oss innan man föreskriver mått som inte är jämna modulmått.