Main Media

Klämfria dörrar

Dörrar med integrerad klämfri bakkant kallas i vardagligt tal för klämfria dörrar. Detta är en praktiskt och estetiskt tilltalande lösning som framförallt används i förskolor och skolor för att minska risken för klämskador.

Användning

Dörrar med integrerad klämfri bakkant används först och främst i förskolor, men kan även användas i vanliga skolor och andra miljöer som behöver vara extra säkra, till exempel vårdboenden.

Genom att man sätter den klämfria listen i karmen istället för utanpå dörr och karm utgör detta en även estetiskt sett mycket bra lösning då det enda som syns är en smal gummilist i bakkant av dörrbladet när dörren är stängd. På så vis undviks skrymmande utanpåliggande skydd som drar uppmärksamhet till sig.

Om små fingrar råkar hamna emellan när dörren stängs trycks listen ihop och lämnar utrymme för fingrarna. Att klämma sig kommer fortfarande göra ont, men inga fingrar bryts.

Integrerat klämskydd går att få på ofalsade dörrar, vilket i vårt fall innebär 40 mm tjocka massivdörrar.

Ljud- och brandklass

I dagsläget har vi typgodkännande för klämfria dörrar med brandklass EI30 och ljudklasserna 30dB och 35dB. Dessa går också att kombinera så att man till exempel kan få en dörr klassad EI30/30dB. 35dB-dörrar är traditionellt sett ca 60 mm tjocka och falsade, men vi har även en modell som är 40 mm och därför går att få i klämfritt utförande. 

Mekanisk tröskel

Nytt sedan en tid tillbaka är att man kan kombinera klämfri bakkant med mekanisk tröskel. I vanliga fall löses tröskeln ut med hjälp av en tapp i bakkant av dörrbladet, men i klämfria dörrar sitter tappen i framkant där den tar i ett litet bleck som är placerat längst ner på karmen.

Mekanisk tröskel går även att få till oklassade dörrar, EI30 och 30dB i klämfritt utförande.

Mer information om dörrar med klämfri bakkant finns i Mått & Fakta här.

Läs om skillnaden mellan integrerat och utanpåliggande klämskydd, och vilka klassningar som är möjliga med respektive lösning här.