Main Media

Integrerat eller utanpåliggande klämskydd?

Klämskyddade dörrar är ett måste framförallt i förskolemiljö. Ett integrerat klämskydd är den mest diskreta lösningen, men det är inte alla dörrar som kan förses med ett sådant.

Till förskolor är det viktigt att föreskriva dörrar med klämfri bakkant. För en så diskret lösning som möjligt finns det integrerade klämskydd som sitter i dörrbladets bakkant, mellan dörrblad och karm. Det är en grå gummilist som när dörren är stängd ser ut som på bilden ovan.

Denna lösning går dock endast att använda till ofalsade, 40 mm tjocka dörrblad. Det innebär klassningarna EI30, 25dB, 30dB och 35dB. För högre klassningar och till ytterdörrar får man istället använda utanpåliggande skydd. 

Utanpåliggande klämskydd finns i lite olika varianter. Vi har en modell som vi kan leverera till invändiga dörrar som heter Finprotect Plus 5090. Men det finns även andra utanpåliggande skydd och jag brukar rekommendera att man gör en sökning på nätet innan man föreskriver det. Det finns till exempel utanpåliggande klämskydd som går att få i olika kulörer, och väljer man då samma kulör på skyddet som på dörr och karm får man en ganska diskret lösning.