Main Media

Ytbehandling – Massivdörrar för offentlig miljö

Vid val av ytbehandling till massivdörrar är möjligheterna många. Alltifrån tåligt och hygieniskt laminat till skol- och vårdmiljö, till vackra mattlackade fanér för en naturlig känsla i hotell och kontor. 

Massiva trädörrar är namnet till trots inte tillverkade i ett enda massivt trästycke. Massivdörrar kallar man dem därför att de har en massiv kärna. Dörrens konstruktion består av en ram av massivt trä och innanför ramen ligger den så kallade stomskivan som i vårt fall består av en blandning av lin och spån. På båda sidor om ramträ och stomskiva limmar man sedan ytskivor, och det är dessa som ytbehandlas innan man tillslut har en färdig dörr. Dörrens exakta konstruktion, tjockleken, förhållandet mellan lin och spån, hur ytskivan limmas etc. varierar beroende på vilken klassning dörren har.

När det gäller massivdörrar finns det tre huvudsakliga ytbehandlingar att välja mellan: målat, fanérat eller laminatbeklätt.

Målade dörrar

För målade dörrar har vi endast en standardkulör, NCS S 0502-Y. Övriga kulörer är att betrakta som specialkulörermed en tilläggskostnad som är samma oavsett kulör. I princip alla NCS S- och RAL-kulörer finns att välja mellan till målade massivdörrar.

Fanérade dörrar

Fanér ger på ett enkelt sätt vackra dörrar som känns exklusiva och samtidigt för in det naturliga i den miljö där dörren sitter. Vi har ett antal standardfanér: ask, bok, svarvad björk, knivskuren björk, ek, furu, gabon, koto, körsbär, lönn och mahogny. Utöver dessa kan vi ofta erbjuda även andra fanér. Det är dock en god idé att kontakta oss innan man föreskriver det för att se om det är möjligt och även få en ungefärlig prisbild. Det är också möjligt att få laserat fanér i olika kulörer, och man kan välja liggande eller mönsterlagt fanér, och mattlack. 

Laminatdörrar

Laminat är den ytbehandling som är mest tålig mot slitage och passar därför särskilt bra i skol- och vårdmiljö. Vi har ett antal standardlaminat som kan ses här. Utöver dessa går det bra att välja mellan de flesta laminat hos Formica, men det är bra att hålla sig till deras dörrsortiment för att undvika alltför långa leveranstider och höga pristillägg.

Till laminatdörrar måste man också välja en kantlist, det går inte att sätta laminat på kanten då det ger för ömtåliga hörn. Det finns två sorters kantlist att välja mellan. Antingen plastkantlist som är den mest tåliga. Den finns i sex standardkulörer i gråskala, och fem träimitationer. Dessa kan ses längst ner på samma sida som våra standardlaminat. Det är också möjligt att få plastkantlist i valfri kulör mot ett pristillägg. Softkantlisten är vår träkantlist. Den består av ett kantfanér som specialbehandlas så att det bildar en hård och tålig kant. Som standard finns den i träslagen ek, bok, björk, ask och furu, men kan också fås i andra träslag.