Main Media

FOP-gångjärn, när det inte får plats en tillräckligt bred dörr

Hur gör man när man behöver ett större fritt öppningsmått än vad som är möjligt med den storlek på dörr som får plats? Svaret stavas FOP.

Vid framförallt renovering kan det ibland vara svårt, eller alltför dyrt att sätta in en större dörr än den som satt där från början. Även om det är lättare att få dispens från tillgänglighetskraven vid renovering kan man inte alltid räkna med det. Man kan bli tvungen att hitta en annan lösning. För sådana situationer finns det så kallade FOP-gångjärn. Det är gångjärn som "lyfter ut" dörrbladet när man öppnar det. I öppet läge (90 grader) inkräktar det då inte på det fria öppningsmåttet. Man frigör då, beroende på dörrtyp, 46-68 mm extra av öppningsmåttet vid 90 grader.

De här gångjärnen kan användas till massivdörrar (inklusive tamburdörrar). Men som alltid när det gäller specialanpassningar av klassade produkter är det inte säkert att vi kan erbjuda FOP-gångjärn med bibehållet typgodkännande eller certifikat. Det kan skilja sig mellan olika klassningar. Funderar man på att föreskriva FOP-gångjärn till klassade dörrar rekommenderar jag därför att man alltid kontaktar vår arkitektsupport.

 Här kan man se hur dessa gångjärn fungerar.