Main Media

Fyra sätt att göra en massivdörr mer spännande

I offentliga miljöer används företrädesvis massivdörrar, en dörrtyp som erbjuder stora möljigheter till anpassningar av bland annat ytbehandling. En möjlighet som ofta glöms bort, men som kan göra stor skillnad i en miljö.

1. Dolda gångjärn

Det finns inget som så lätt ändrar intrycket av en dörr som att förse den med dolda gångjärn. Som standard har en massivdörr minst tre metallfärgade tappbärande gångjärn. De är förhållandevis stora och trots att man är van vid att de alltid sitter där så kan ingen undgå att lägga märke till den omedelbart mer exklusiva känslan hos en dörr utan synliga gångjärn. Väljer man dessutom att avstå från foder får man en dörr som liksom smälter in i väggen.

2. Liggande fanér

Fanérade dörrar är ytterligare ett enkelt sätt att få en dörr att kännas mer exklusiv. En personlig favorit när det gäller fanér är att, istället för att välja standardutförande med ett stående fanér, ha ett liggande fanér. Det är lite olika hur bra det passar beroende på träslag, men som regel brukar det bli väldigt fint.

3. Pigmenterad lasyr

Något som man ser mycket nu både på golv och möbler är trä med något slags pigmenterad ytbehandling. Fanérade dörrar går att få med pigmenterad lasyr. Lite vitpigment i lasyren lyfter de flesta fanér, och det går även att få laserade karmar och trösklar.

4. Mattlack

En sista sak som jag tycker ger en helt annan känsla till en fanérad dörr är att använda mattlack istället för den vanliga klarlacken. Dörren får ett utseende som mer liknar ett oljat fanér, och det ger en mer naturlig känsla som jag tycker är riktigt skön.