Main Media

Tre tips: Såhär optimerar du hemmakontoret

Design Ljud Smart

Under det senaste året har många tvingats att jobba hemma på grund av Corona, och kanske får vi ställa in oss på att fortsätta med det även under våren. Men det finns många saker du kan göra för att optimera ditt boende för långa arbetsdagar. 

Vi var många som såg fram emot 2021 och trodde att livet snabbt kunde återgå till det mer normala. Men nu verkar det som att vi kommer att få hålla oss hemma även under våren. För att skapa de bästa förutsättningarna för långa dagar på hemmakontoret finns det en hel del du kan göra - och det startar med hemmets dörrar. 

1. Plats för ro och förkovran

Det kan vara en utmaning att hitta plats för ro och förkovran på hemmakontoret, speciellt om man är fler hemma och man blir störd av ljud från rummen intill. Överväg att byta till ljudreducerande innerdörrar med massiv kärna:

- Lätta dörrar reducerar ljud upp till 21 dB medan en ljudreducerande dörr som har karm med tätningslister kan hålla upp mot 30 dB ute. Detta innebär en markant minskning av störande ljud i hemmet. Det finns möjligheter att ytterligare dämpa ljudet med innerdörrar genom speciallösningar men för de allra flesta är en massiv dörr en bra start och tillräcklig lösning. 

2. Optimera ljuset

Rätt belysning har en avgörande betydelse för din arbetsdag. Felaktig eller bristfällig belysning kan resultera i överansträngda ögon och huvudvärk. 

Bäst är att kombinera dagsljus med artificiellt ljus och att placera arbetsplatsen bredvid ett fönster för att få bästa möjliga förutsättning. Förutom att investera i bra allmän belysning samt punktbelysning kan du fundera på om en glasdörr kan optimera ljuset i rummet ytterligare. 

3. Tänk kreativt

Om ni är fler i familjen som arbetar hemifrån kan det vara en bra idé att dela  av rummen för att minimera störande ljud. En möjlighet man kan överväga är att  installera en glasad pardörr som enkelt ställs upp eller stängs igen beroende på behov. En glasad pardörr är ett smycke för varje hem. 

Man kan också fundera på om det går att installera en skjutdörr som både elegant och effektivt delar upp större rum. Man kan stänga till vid behov av ostört arbete och öppna upp när det är dags för gemensamt familjeliv.