Main Media

Swedoors innerdörrar blev konstverk

Design

Konst är ett sätt att upptäcka nya världar och utmana sättet vi tänker. Vi lät fem framstående konstnärer framföra sin konst på våra dörrar under konceptet Open Doors – Open Minds. Resultatet presenterades under den åttonde upplagan av Nordens största konstmässa – Affordable Art fair, på Nacka Strandsmässan i Stockholm. Samtliga intäkter från konstverken går oavkortat till organisationen Mind som verkar för psykisk hälsa. 

Dörrar är en central del i våra liv – de kan ge oss en välkomnande entré till hemmet, de kan stänga ute ovälkomna ljud likväl som brand och rök. De kan även vara en trygghet och ge lugn och ro i vardagen genom att förhindra oönskade intrång. En dörr kan vara estetiskt tilltalande i sin enkelhet – eller i sin komplexitet, prakt och lyx. Men den kan också vara en glömd yta – där konst på ett naturligt sätt kan ta sig nya uttryck. 

“Jag har aldrig tidigare tänkt på en dörr som ett konstverk. Fler borde ju inse vikten av en vacker dörr – att estetiken har en funktion i sig.”

Besökare

Under konceptet Open Doors – Open Minds – valde vi att utmana det konventionella sättet vi tänker kring dörrar, för att tillsammans med fem framstående konstnärer förvandla våra klassiska Stable-dörrar till vackra konstverk. Under fyra dagar fick 13 000 konstintresserade besökare beskåda våra praktfyllda konstverk på Nacka Strandsmässan i Stockholm. Bakom konstverken stod konstnärerna; Bobo Wallmansson, Thomas OKOK Gunnarsson & Jaqueline Östlind, Tomas Hammar, Oliw87 och Romina Moradi. 

I montern väcktes intressanta diskussioner kring dörrar och dess betydelse för hemmets interiör – och som en besökare uttryckte det ”Jag har aldrig tidigare tänkt på en dörr som ett konstverk. Fler borde ju inse vikten av en vacker dörr – att estetiken har en funktion i sig.”