Main Media

Så här gör du det svårare för inbrottstjuven i jul

Säkerhet

Det finns inte mycket som är värre än att komma hem från julfirande och upptäcka att du har haft ovälkommet besök, medans du har varit borta. Lyckligtvis finns några enkla knep för att göra det svårare för inbrottstjuvarna att välja just ditt hus den här julen.

Den mörka årstiden gör det lättare för inbrottstjuvarna att se om huset står tomt, speciellt när det är mörkt i flera dagar. Statistik visar att julen är en högtid även för inbrott, eftersom tjuvarna vet att många är bortresta under julen. I tillägg är huset fullt av nya fina produkter, som exempelvis PC, TV och smycken – som är lätt för tjuvarna att sälja.

SE PÅ DITT HUS MED TJUVARNAS ÖGON

Det första en inbrottstjuv värderar inför ett inbrott, är risken att bli upptäckt. Tjuven väljer sällan att krossa ett fönster eller glaset i en dörr för att ta sig in, eftersom detta enkelt kan höras av grannar eller liknande. Tjuven väljer helst andra metoder för att komma in, samt letar efter en bra flyktväg – helst via ytterdörren. Statistik visar att altandörrar eller andra ingångar med lite eller ingen insyn är tjuvens favorit – här får tjuven jobba mer ostört för att ta sig in. Se därför till att du har altandörrar och andra ytterdörrar som kan låsas med nyckel, som du tar bort innan du reser.

SÅ HÄR KAN DU FÖREBYGGA INBROTT HOS DIG I JUL

  1. Säkra bostadens svaga punkter – dörrar och fönster bör ha lås av god kvalitet (FG-godkända) – även altandörren. Bakkantssäkringar reducerar risken ytterligare. Tjuven kan använda kofot för att böja ut dörrkarmen, så att låset glappar från karmen, om dörren inte har säkra gångjärn som är korrekt monterade. Gångjärnen bör vara inbrottsförstärkta, helst med bakkantssäkring, och har dörren ett glas bör det vara monterat så att man inte kan ta bort glaskantlisten och lyfta ut glaset.
  2. Kontrollera att alla dörrar och fönster är stängda och låsta – dra inte för gardinerna.
  3. Alliera dig med grannen – be grannen ta in din post, och använda din soptunna. På så sätt ser det ut som att du är hemma. Informera alltid grannar om att du är bortrest under julen.
  4. Låt inte julklappar och julklappspapper ligga framme – lägg undan dina värdesaker, men låt gärna kaffekoppen stå på bordet.
  5. Hjälp inte inbrottstjuven – lås bodar och garage. Se till att eventuell stege är fastlåst och verktyg och redskap inte ligger framme.
  6. Fundera på larm – det kan få tjuven att välja ett annat hus.
  7. Be gärna dina grannar att parkera hos dig, och om det snöar så fråga om de kan skotta och/eller göra fotspår i snön.
  8. Låt ljuset stå på – gärna kombinerat med en timer, och byt gärna ut lamporna utomhus mot lampor som tänds automatiskt när det blir mörkt.
  9. Duka bordet klart för fest – det gör tjuven osäker på om du är i närheten.
  10. Tänk på vad du lägger ut på sociala medier – du behöver inte tala om att huset står tomt.

Var snäll och hjälp din granne, om det är du som firar julen hemma.

Vi önskar alla våra läsare en inbrottsfri och god jul!