Main Media

Genomtänkta funkishus med vackra dörrar i svart och ek

Design Ljud

Vi har besökt två fantastiska hem i vårt vackra grannland Norge tillsammans med inredningsexperten Elisabeth. I dessa hem ser vi snygga lösningar för en genomtänkt stil och där man dessutom har använt innerdörrarna för att förstärka inredningen. Följ med på besök hem till Marleen och Julie! 

De senaste åren har allt fler fått upp ögonen för att innerdörrarna kan ha fler användningsområden än bara de rent funktionella. Massiva innerdörrar påverkar ljudnivån i hemmet och har möjlighet att ge avskildhet för familjens alla medlemmar. Men om dörren är vit, svart eller träfärgad eller kanske till och med grön eller rosa ger såklart en stor skillnad på hur hemmet upplevs.

-    När jag jobbar med kunder som vill ha hjälp att välja färger och inredning startar jag alltid med de största ytorna. Då väljer jag en huvudkulör och gärna ytterligare två färger, som används på väggar, tak, på dörrkarmar och till och med dörrarna. Hemma hos mig har jag valt svarta dörrar för jag älskar kontraster, och de utgör en stor del av interiören hos oss, säger Elisabeth Halbjørhus. 

Elisabeth lever på att inspirera via Instragam, Youtube och den egna bloggen samtidigt som hon tar uppdrag som inredningsdesigner för privatkunder. Då jobbar hon tillsammans med dem för att hitta färger, möbler och lösningar - både för hela hus eller för enskilda rum.

-    Det är många som glömmer dörrarna och hur mycket de kan påverka känslan i ett rum. De stora ytorna är viktiga för att få helheten på plats och har man exempelvis mångadörrar hemma så kan de påverka intrycket ganska mycket.  

Drömhuset på Skedsmokorset

Marleen Størseth och hennes sambo och lilla dotter bor Skedsmokorset, ett bostadsområde strax utanför Oslo i Norge, och här jar de byggt sitt drömhus. Utgångspunkten var ett äldre hus och en tomt där de nu har bott i tolv år.  

-    Vi bodde ett par år i ett mindre hus som vi ville bygga om här på tomten. Processen startade för fyra-fem år sedan och vi flyttade in 2020. Vi valde redan från början att samarbeta med hantverkare, arkitekt och inredningsdesigner som vi hade förtroende för, för att säkerställa att alla linjer i huset hänger ihop och känns enhetliga.

Resultatet är ett imponerande funkishus där man möts av stora fönseter och en ljus känsla och där man genomgående har använt sig av svarta detaljer för att skapa kontrast. 

-    Det är otroligt många val som skall tas och mycket att tänka på när man bygger hus, därför avsatte vi lång tid för att planera så att allt skulle bli sm vi ville. Exempelvis är val av foder runt dörrarna eller inte ett val som är bra att ta tidigt i processen för att underlätta arbetet. 

När det gäller innerdörrar föll valet på Swedoor Stable Effect i svart, en massiv innerdörr med silrent och minimalistisk design.

-    Jag är väldigt glad i svart och mitt önskemål var att dörrarna skulle tillföra något till inredningen och inte vara ett störande element. Och så blev det verkligen. 

Kreativt moodboard för att få koll på stilen

Är du osäker på vilken stil du egentligen tycker om? Elisabeth tipsar om att börja spara bilder på inredning som du gillar. 

-    Det är många som använder Pinterest, och det tycker jag är ett bra tips. Då kan man "pinna" det man gillar och så ser man efterhand vad som är den röda tråden i det man tycker om. När du sen ska göra om i ett rum, eller kanske fler, så uppmanar jag till att göra en moodboard. Då kan du använda digitala verktyg  eller helt enkelt papper och sax. Samla ihop färgprover, bilder, tyger och träbiltar och limma upp på ett stort papper. Då får du en översikt och ser om det ser ut som du tänker dig.

Julie Kromann och hennes sambo har byggt ett vackert funkishus i Eidsvoll kommun, strax norr om Oslo i Norge. I detta hus kommer man in till ljusa och skira färger, med vitpigmenterad el som genomgående element i både möbler och dörrar.

-    Jeg har tidigare sturderat till inredningsarkitekt, så vi har ritat hela huset själva, ned till minsta detalj, I början arbetat vi mycket med moodboards för att komma fram till stilen på huset och det var viktigt för oss att få en hemtrevlig känsla. Därför valde vi vitpigmenterad ek som ger en lugn och varm känsla i huset, säger Julie.

Trä i inredningen ger varm känsla

Julie och sambon har Swedoor Stable Nature-dörrar i vitpigmenterad ek genom hela huset, med svarta handtag. Dörrarna är släta, har dolda gångjärn och är monterade med samma färg på karm och foder. På ett par ställen i huset har de valt att installera skjutdörrar.  

-    Skjutdörrar tar mycket mindre plats i rummet och vi har valt dem i förbindelse med sovrummen och in till lekrummet som ligger i anknytning till köket. 

Den stora skjutdörren som men ser från köket hänger på svarta skenor och är extra bred. Ett smycke i rummet som ger både ett spännande element men som också har en praktisk funktion. Genom hela huset går samma ek-färg igen, både på möbler och i köksinredningen. Julie och sambon har också byggt en snygg ribb-vägg i ek för förvaring i matsalen. 

-    Hos Julie och hennes sambo är det så genomtänkt, och dörrarna bidrar mycket till den känslan eftersom samma material återkommer i andra delar av inredningen. Om de hade valt vita dörrar hade känslan blivit en helt annan, så dörrarna är ett viktigt val, avslutar Elisabeth. 

Ska du byta innerdörrar? Prova olika färger och modeller med vår app DoorDesigner - som du hittar mer information om här.