Main Media

Magiskt ladhus på den skånska slätten

Design

Mitt i den skånska myllan, med obrutna vyer åt alla väderstreck har Görill och Björn byggt sitt drömhus. Med fokus på detaljer, gedigna material och med lite vägledning från självaste Gert Wingårdh blev huset något alldeles extra. 

Görill har bott i Bergen i Norge i hela sitt liv men föll handlöst för den skånska slätten när Björn, som är uppväxt med sommarhus i Ystad, presenterade omgivningen för henne. Görill berättar att det öppna landskapet, de vita sandstränderna och det varma klimatet fick henne att dela Björns dröm om ett Skånelänga just här och jakten på den perfekta tomten inleddes.

Görill arbetar som grafisk designer på eget företag men har ända sedan hon var liten tyckt om att skissa på hus och göra egna ritningar. Nu fick hennes kreativa känsla och mångårig övning fritt spelrum när det var dags att planera huset.

- Jag såg ett ladhus framför mig när jag för första gången stod på tomten, berättar Görill. Vi tittade på en lada som var ombyggt till bostadshus på Österlen för ett par år sedan och det huset har bränt sig fast i mitt minne och fungerade som inspiration.

Huset är byggt av vitkalkad puts som är väldigt typiskt för omgivningarna där det ligger. Även om huset är nybyggt ser det ut som att det alltid har stått just där. Man ska dock inte låta sig luras av husets traditionella yttre för på insidan känns huset både väldigt modernt och stilrent.

- Min pappa var byggmästare och jag tror att det är från honom jag har fått mitt fokus på detaljer, berättar Görill. Jag vet hur viktigt det är att vara noggrann vid planering och vid val av material och jag kan lägga hur mycket tid som helst för att hitta precis det jag söker.

Och Björn nickar instämmande till detta och håller med om att det kändes viktigt att vissa saker i huset skulle ha högsta kvalitet.

- Vi ville bygga ett hus som ska finnas länge och som håller över tid. Ett hus som är tidlöst och som kan ärvas i generationer och som kommer stå här långt efter att vi inte längre bor i det, säger Björn

Huset är med i TV-programmet Husdrömmar på SVT och Görill fick möjlighet att bolla vissa idéer med Gert Wingårdh.

- Jag hade tänkt att våra innerdörrar skulle vara svarta vilket skulle bli fint mot de vita stenväggarna och de svarta, spröjsade fönstren. Men jag var lite orolig över att det skulle kännas hårt och Gert bekräftade min oro. Jag visade Gert bilder på laserade trädörrar från Swedoors Superior Collection i ek i och svaret från honom var att de skulle bli helt perfekta ihop med övrig inredning. Och de blev verkligen helt perfekta, säger Görill.

Dörren in till skafferiet är i frostad glas men övriga dörrar i huset är massiva. I sovrummet finns en skjutdörr in till en walk in closet. Dörrarna heter Tid och är i massiv ek och laserade i färgen Drivved och de är handgjorda på Swedoors fabrik i Danmark.

- Jag blev överlycklig när jag hittade dessa dörrar berättar Görill. Jag letade länge efter lite mer rustika dörrar som är gjorda av massivt trä och det känns så kul att det faktiskt finns!

Inför dörrköpet fick Görill ett träprov från fabriken i Danmark och då inleddes nästa jakt, på det perfekta golvet i samma lasyr. Och det tog tid att hitta – men till slut lyckades hon och vi kan i efterhand konstatera att effekten av att trägolvet på övervåningen och i trappan, betonggolvet på nedre våningen, de vitmålade stenväggarna och ekdörrarna matchar perfekt är värt att kämpa för. Men det vet vi ju egentligen, det är värt att anstränga sig lite extra för att få precis det man vill ha!

Resultatet av Görills och Björns jobb med att bygga sitt drömhus kan vi se i SVTs Husdrömmar under våren 2022. Kika gärna på Görills Instagramkonto @skaanehus för fler inspirerande bilder!