Main Media

Dörrlösningar till förskolor

Utbildning

Swedoor har mångårig erfarenhet av komplexa lösningar för institutioner och förskolor. Att stänga inne eller ute? Detta är ofta i fokus, oavsett om det handlar om ljud, brand eller andra säkerhetskrav. Inom kategorin institutioner och offentliga byggnader som exempelvis fritids och förskolor, är det mer regel än undantag med dessa krav.  

Swedoor har gedigen erfarenhet och genom nära samarbete och support hjälper vi dig att tillgodose uppställda behov. Vi guidar dig i allt från planering och implementering till driftsättning och underhåll.

Säkerhet och funktionalitet

Nyckelord när det kommer till dörrar som används i institutionella miljöer där barn vistas är säkerhet och funktionalitet. Det handlar om att skapa trygghet för barn, föräldrar, anställda och övriga användare. Därför kan dörrarna levereras med en rad olika anpassningar som exempelvis integrerade gummibälgar som minimerar risken för klämskador, med högt monterade handtag så att de minsta inte kan öppna dörrarna själva eller med en lågt placerad glasöppning som också kan bidra till att förebygga olyckor. Tack vare mångårig erfarenhet av leveranser till förskolor, har vi stor kunskap om de många komplexa krav och specifikationer som finns. 

Toalettdörrar för förskolor

Vi har lång erfarenhet av att tillverka toalettdörrar för de minsta. De möjliggör snabb hjälp från personalen samtidigt som man ser till att barnen kan sitta i fred medan de besöker toaletten. 

Branddörrar för säkerheten

Brandklassade dörrar används på förskolor för att förbättra säkerheten. Dörrarna är utformade för att vid brand separera byggnadens rum i sektioner så att utrymningsvägar säkerställs och att byggnaden kan evakueras. Swedoors branddörrar har testats grundligt och godkänts i enlighet med gällande lagstiftning.

I Sverige är de vanligaste brandklasserna för trädörrar Ei30 till Ei60, men våra branddörrar erbjuds utöver dessa klasser även med brandklassificering E30 och E60. För ståldörrar gäller EI230, EI260 och ända upp till EI2120.

Brandgastäta dörrar

Många dörrar kan också levereras med täthet mot rökgaser, vilket gör att dörren kan förhindra spridning av giftiga gaser genom korridorer, trappor och andra utrymningsvägar. I samband med brand är det ofta dessa gaser som är mest farliga och i dessa fall kan en brandgastät dörr vara helt avgörande.

Ljudreducerande dörrar i förskolan

Ljudreducerande dörrar bidrar till en bra inomhusmiljö och inte minst en hälsosam miljö för förskolans barn och anställda. Swedoors brand- och rökisolerade dörrar kan också kombineras med ljudreducering från 25dB upp till Rw47dB. Alla våra ljudreducerande dörrar erbjuds både i enkel- och pardörrsutförande och med en mängd olika tillval och tillbehör.  Med en mekanisk tröskel monterad i dörrbladet säkerställs exempelvis enkel, snygg, snubbelfri och handikappanpassad åtkomst till rummet.

Glaspartier ger maximalt ljusinsläpp

Våra olika glaspartier öppnar upp för ljusa möjligheter och ser till att pedagogerna alltid håller koll på vad barnen gör bakom stängda dörrar. Glaspartierna hjälper också till att skapa utrymme och säkerställa en behaglig inomhusmiljö med maximalt ljusinsläpp.

För högsta personliga säkerhet har våra glaspartier härdat säkerhetsglas som standard och erbjuds i en mängd olika utföranden. 

Hållbarhet

Idag byggs och renoveras många förskolor med fokus på omsorg och ansvar för miljön. Hos Swedoor arbetar vi ständigt med förbättringar i förhållande till miljö och hållbar produktion. Vi har många produkter som uppfyller högt ställda krav för att exempelvis kunna ingå i Svanen-märkta byggnader.  

Robusta och slitstarka dörrar

På förskolor väljs ofta målade eller fanerade dörrar. Om du önskar mer slitstarka lösningar kan dörrar med hårdare laminatyta rekommenderas.

Våra laminatdörrar tillverkas som standard med högtryckslaminat efter EN 438 och ISO 4586, vilket innebär att de är mer motståndskraftiga mot slitage, repor och missfärgningar jämfört med konventionellt målade eller fanerade dörrar. Laminatbeläggning på dörrar behöver dessutom minimalt underhåll och är lättare att rengöra. Våra laminatdörrar finns i olika kulörer och mönster inklusive flera trämönster. I en lekfull miljö kan det även vara ett spännande inslag med specialanpassade laminat med olika bilder eller teman. Ett exempel är laminatdörrar med pirattema som vi levererat till Legoland i Danmark.  

Dörrkarmarna är ofta extra utsatta för slitage i byggnader med mycket aktivitet. Hela stålkarmar och höga stålbeklädnader till träkarmar, skyddar karmarna mot stötar och repor i miljöer med lekfulla barn. Ofta används en kombination av trädörrar och stålkarmar. En rostfritt stålbeklädnad på en vanlig träkarm kan vara en mycket bra lösning för att exempelvis kunna behålla en befintlig röd tråd i design och formspråk. I andra fall där en lackerad yta är önskvärd kan stålkarmar i kombination med trädörrar vara rätt lösning.

BIM-objekt

Objekten är tillgängliga direkt i programmen REVIT och ArchiCAD via appen från BIMobject. De kan också laddas ner via swedoor.se/bim eller portalen bimobject.com.

Inspiration

Se våra cases

Letar du efter inspiration? Ta en titt bland våra referensprojekt och se hur Swedoor har lösningar för olika miljöer

Se cases