Main Media

Dörrlösningar för kulturbyggnader

Brand Design Kultur Ljud

Vid projektering av nya kulturbyggnader ska det vara en balans mellan det estetiska och det funktionella. Detta ställer höga krav på alla involverade parter – också dörrleverantören. 

Kulturbyggnader som biografer, teaterhus, konserthus och bibliotek är ofta prestigeprojekt för många inblandade. Det ska gärna bli både vackert, unikt och självklart också funktionellt. För att lyckas med denna typ av byggnationer krävs en öppen dialog mellan arkitekten, byggherren, entreprenören och leverantörerna. 

Swedoor har som dörrleverantör stor erfarenhet av leveranser till flera stora projekt av denna typ. Vi är stolta över att ha levererat dörrar till bland annat den Norska Operan, Forskningsparken på Svalbard, Kulturhuset i Hønefoss, biografcentret Odeon Oslo, DR-Byen i Köpenhamn, Nordkraft i Aalborg, Naturum i Sverige och flera andra kulturbyggnader. Dessa byggnader är alla banbrytande i sin design och är en utmaning för oss som leverantörer, där det har skapats helt nya och unika lösningar för att kombinera uttryck och funktion. 

Unik design för att passa med bygget

I byggprocessen av Den norska operan var funktionaliteten och estetik väldigt viktigt. Swedoor levererade ungefär 1 100 specialtillverkade massivdörrar i mer än 500 olika varianter, där alla ytor skulle passa med byggets övriga interiör. Dörrarna levererades med ytor i olika färger, glans och laminat med utfräsningar för att passa in med väggarna runtomkring. Dörrarna fick också unika glasningar och pålimmade dekorer.  

Swedoor har också levererat över 100 innerdörrar till det toppmoderna biografcentret Odeon Oslo. I detta projekt skulle alla ytor på dörrarna in till salarna vara så svarta och så matta som möjligt. Detta för att eliminera ljuset från projektorerna. Med en svart och matt finish blev dörrarna nästan osynliga och drog inte till sig något fokus. Ytan är laminerad och det gör den både lättare att rengöra och mycket motståndskraftig mot slitage från alla besökare som ska in och ut ur salen.

Specialmått

Ibland behövs det extra höga, låga, smala eller breda dörrar. Swedoor kan anpassa de flesta dörrarna i sortimentet efter specialmått utan att kompromissa med designen. På Odeon-biografen behövdes det till exempel installeras extra låga och smala dörrar till de små teknikrummen under sittplatserna i salen. 

Ljudreducerande dörrar så att upplevelsen inte förstörs

I kulturbygnader som teaterhus, konserthus och biografer är det viktigt att salarna är ordentligt ljudisolerade så att upplevelsen inte förstörs av störande ljud från andra håll. Till Odeon i Oslo specialbeställdes runt 40 dörrar med en ljudreducering på hela 47 dB.

Swedoor leverer ljudreducerande dörrar från 25 till 47dB, samt dubbeldörrar med ljudreducering upp till 55dB. Dörrar med 35dB ljudreduktion är den mest populära lösningen. Dörren erbjuds både som enkeldörr och pardörr och kan kombineras med mekanisk tröskel monterad i dörrbladet. Tröskeln sluter tätt mot golvet och ger en god ljudreduktion samtidigt som golvet blir helt utan tröskel när dörren står öppen vilket ger bättre framkomlighet för bland annat rullstolar. 

Branddörrar för att säkra utrymningsmöjligheterna

Brandisolerande dörrar bidrar till en trygg och säker miljö, och används i stor utsträckning i kulturbyggnader. Syftet med dörrarna är att separera de olika delarna i bygnaden i sektioner  vid eventuell brand för att säkra utrymningsmöjligheterna vid evakuering. Swedoors branddörrar är grundligt testade och godkända i i förhållande till lagstadgade krav. I Sverige är den vanligaste klassificeringen för trädörrar EI30 till EI60. Våra brandklassade dörrar erbjuds också med brandklassning E30 och E60. För ståldörrar gäller EI230, EI260 och upp till EI2120.

Röktäta dörrar

När det brinner kan en röktät dörr vara skillnaden mellan liv och död. En röktät dörr hindrar giftiga gaser från att sprida sig via korridorer, trapphus och andra utrymningsvägar. De flesta av våra klassade dörrar erbjuds som röktäta, både mot varm och kall rök. (Sa och S₂₀₀).

Sido- och överljus

En kombination av dörrar och glas ger en känsla av öppenhet och ljus i byggnaden. Swedoor erbjuder ett brett utbud av både klassade och oklassade glaspartier. Ett treglasparti används ofta över entréer och toaletter för att släppa in naturligt dagsljus men det kan också användas i korridorer för att göra dem ljusare. 

Rotationsdörr

I offentliga byggnader kan det finnas behov av dörrlösningar för extra god tillgänglighet för rörelsehindrade personer, till exempel in till toaletterna. Swedoor har utvecklat en egen rotationsdörr som tillgodoser dessa behov. Det unika med denna dörr är att den inte har vanliga gångjärn utan istället är monterad med en form av pivåupphängning som gör att dörrbladet kan rotera både in och ut ur dörröppningen. Rotationsdörren har en rad fördelar jämfört med traditionella dörrar. Till skillnad från en traditionell dörr, kan denna dörr nämligen öppnas åt båda håll. Detta gör att den rörelsehindrade kan öppna och stänga dörren i ett enda moment utan att behöva "runda dörren". Dörrhandtaget är alltid inom räckhåll!

BIM

Alla våra dörrar finns tillgängliga som BIM-objekt direkt i REVIT och ArchiCAD via appen från BIMobject. De kan också laddas ner via swedoor.se/bim eller portalen bimobject.com. 

Inspiration

Se våra cases

Letar du efter inspiration? Ta en titt bland våra referensprojekt och se hur Swedoor har lösningar för olika miljöer

Se cases