Main Media

Naturum - Kristianstad

Kultur

Naturum - Vattenrikets besökscenter är ett naturligt inslag i biosfären utanför Kristianstad. Dess slående arkitektur är den enda påverkan som skapas på de omgivande våtmarker som är en guldgruva för många utrotningshotade fågel- och fiskarter.

Tänkt att vara "gömt i vassen", har Vattenrikets besökscenter uppförts fyra meter över marken för att hållas ovanför våtmarkens drastiskt fluktuerande vattennivå.

Den dominerande timmerdesignen handlar om att ge besökarna bästa möjliga utsikt och naturliga upplevelse. Förutom en övre observationsterrass, innehåller den en solfjäder-formad utställningslokal som öppnar upp till landskapet utanför. Laserade paneler och solskydd hjälper till att filtrera ljuset och skapa en naturlig känsla inuti. Den naturliga känslan förstärks av ett 40-tal laserade Swedoor dörrar och glaspartier. Allt samverkar för att ge centret harmoni med sin naturliga miljö.

Vattenriket

Fakta

Projekt Naturum Vattenrikets besökscenter, Kristianstad, Sverige
Arkitekter White arkitekter
Läge Kristianstad, Sverige
Projektets byggperiod 2010
Storlek på byggnaden 1050 m2
Dörrar Specialanpassade dörrar och glaspartier med laserad yta