Main Media

Dörrlösningar för hotell

Hotel

På ett hotell är dörrarnas kvalitet, funktionalitet och estetik en viktig del av helhetskänslan. Det är därför viktigt att kartlägga behoven tidigt i byggprocessen av nya hotell.  

Hotellprojekt omfattar ofta dörrar med olika typer av funktionskrav. Det kan röra sig om brand-, rök- och ljudisolering, att dörrarna ska vara robusta och klara upprepade stötar från exempelvis resväskor och vagnar eller ytterligare funktioner som mekaniska trösklar och digitala låssystem.

Swedoor har lång erfarenhet av att leverera komplexa dörrlösningar till flera av de mest kända hotellprojekten i Europa. Vi skräddarsyr lösningar baserade på projektets behov och guidar i allt från planering till implementering, driftsättning och underhåll.
 

Robusta och slitstarka hotelldörrar

På hotelldörrar används ofta målade eller fanerade dörrblad. Önskar man däremot extra slitstarka dörrar rekommenderar vi laminatyta. Swedoors laminatdörrar erbjuds som standard med högtryckslaminat, tillverkat enligt EN 438 och ISO 4586, vilket innebär att de är mer motståndskraftiga mot slitage, repor och missfärgningar. Laminatbeläggning kräver endast minimalt underhåll och är lättare att rengöra. Våra laminatdörrar finns i en mängd olika utföranden. 

Dörrkarmar finns i en mängd olika val och utföranden. På ett hotell måste dörrkarmar stå emot stötar från exempelvis resväskor och städvagnar. Träkarmar finns i flera lösningar och levereras antingen målade, fanerade eller i massiv hårdträ. För extra skydd kan karmen förses med delbeklädnad i rostfritt stål, vilket också kan vara ett fint designelement. Det är också möjligt att välja stålkarmar i kombination med trädörrar, där karmen har en jämn, målad eller rostfri yta.

Branddörrar för en trygg och säker miljö

Brandisolerade dörrar används ofta på hotell för att bidra till en trygg och säker miljö. Syftet är att separera byggnadens rum i sektioner så att brandspridning förhindras och därmed säkerställa utrymningsvägar så att byggnaden kan evakueras. Våra branddörrar är noggrant testade i både interna och externa brandlabb och godkända i enlighet med gällande lagstiftning. I Sverige är de vanligaste klassificeringarna för trädörrar EI30 till EI60, men erbjuds även med brandklassificering E30 och E60. För ståldörrar gäller EI230, EI260 och hela vägen upp till EI2120.

Röktäta dörrar

Rätt dörr hindrar även giftiga gaser från att spridas i korridorer, trapphus och andra utrymningsvägar. När det brinner, kan en röktät dörr vara det som skiljer mellan liv och död. De flesta av våra klassificerade dörrar erbjuds med röktäthet, både mot kall och varm rök (Sa och Sm). 

Ljudreducerade dörrar för en trivsam omgivning för hotellets gäster

Dörrar med ljudisolering hjälper till att säkerställa ett bra inomhusklimat, en god arbetsmiljö och inte minst en trivsam omgivning för hotellets gäster. Alla våra brand- och röksäkra dörrar erbjuds med ljudreducering från 25 dB till 47 dB. Utöver detta så kan vi med vår dubbeldörrslösning som består av två dörruppsättningar, erbjuda ljudisolering upp till R’w 55dB. Våra ljudisolerade dörrar finns som enkel- eller pardörrar, samt i kombination med mekaniska trösklar i dörrbladets botten. Den mekaniska tröskeln ger en tät och bra ljudreducering och möjliggör passage utan nivåskillnader vilket gör det framkomligt för resväskor och vagnar.  

Digitala låssystem 

För att hotellgäster ska kunna passera in och ut ur deras hotellrum på ett smidigt sätt behövs digitala låssystem. Swedoor levererar ofta helhetslösningar med förmonterade låssystem. Vi uppdaterar regelbundet vår dokumentation och typgodkännande för de mest använda låssystemen. Önskar kunden ett system utanför befintligt sortiment, gör vi allt för att hitta en lösning på projektets önskade funktion tillsammans med kunden och systemleverantören. 

Sidoljus och överljus ger en öppen och ljus känsla

En kombination av dörr och glas ger en öppen och ljus känsla på hotellrummen. Swedoor erbjuder ett brett utbud av oklassificerade och klassificerade glaspartier. Ett glasparti används ofta över entré- och toalettdörrarna för att ge ett mer naturligt ljusinsläpp, men också som sido- och överljus för uppdelning av korridorer och hallar. 

Skräddarsydda lösningar

Ofta finns det behov av speciallösningar. I samråd med arkitekt/byggledare kan vi även leverera skräddarsydda lösningar för det aktuella hotellprojektet. Behöver du personlig hjälp när det gäller en fråga eller behöver du diskutera ett projekt så är du välkommen att kontakta vår arkitektrådgivare.

Färger

Swedoor kan leverera dörrar och karmar i de flesta färger i NCS och RAL-skalan. Förutom färger erbjuds mängder av möjligheter med ytor av faner och laminat. 

Inspiration

Se våra cases

Letar du efter inspiration? Ta en titt bland våra referensprojekt och se hur Swedoor har lösningar för olika miljöer

Se cases