Main Media

Rotationsdörren

Smart

Rotationsdörren är en handikappvänlig och utrymmesbesparande dörrlösning som passar i till exempel vårdboenden och utrymmen där varje sparad kvadratmeter är värdefull.

Konstruktion

Rotationsdörren bygger på ett speciellt beslag istället för gångjärn, ett slags pivåupphängning som gör att dörren kan rotera in och ut ur dörröppningen. Beslaget går genom hela dörrbladet som alltså roterar runt det.

Förutom den annorlunda upphängningen är dörrbladet likt ett vanligt oklasset massivdörrblad för offentlig miljö. Dörrbladet är utrustat med borstlister runtom som tätar mot karmen. Dörren har som standard ingen tröskel, men går att få med 9 mm tröskelplatta.

Som standard förses dörren med lås 313, vilket är ett hakregellås med rullkolv. Rullkolven gör det lätt att öppna dörren åt båda håll, och hakregeln används för att låsa dörren. Dörren kan förses med toalettbehör, handikappanpassat toalettbehör eller med cylinder och vred.

Funktion

Eftersom halva dörrbladet roterar tillbaka in i karmen när dörren öppnas sparar man ungefär 1 kvm disponerad golvyta med rotationsdörren, jämfört med en vanlig slagdörr. Kostnadsmässigt kan det bli en betydande besparing i ett större projekt.

Eftersom dörren går att öppna åt båda håll är den idealisk för funktionshindrade. Man kan lätt öppna dörren åt det håll som är enklast i varje given situation. Eftersom dörren sticker ut hälften så långt från karmen som en vanlig slagdörr är det också mycket enklare att stänga den efter sig, särskilt om man är rullstolsburen. Momentet att behöva ta sig runt dörren för att stänga den elimineras i princip helt.

Ytbehandling och klassningar

Rotationsdörren går att få med samma ytbehandlingar som vårt övriga massivdörrssortiment. Standard är fabriksmålad i NCS S 0502-Y, men den går även att få i valfri NCS S- och RAL-kulör, med laminat och plast- eller softkantlist, och med fanér.

Rotationsdörren finns idag inte i klassat utförande, varken ljud- eller brandklass. Dock ger borstlisterna ökad ljudreduktion.