Main Media

Fyra tips för snyggare fanérade dörrar

De naturliga materialen fortsätter att synas i trendrapporterna år efter år, samtidigt som en träyta alltid är till viss del tidlös. Den binder samman människan med både natur och historia.

Det finns något gediget, varmt och naturligt hos en trädörr oavsett vilken typ av ytbehandling den har. Ett fanér förstärker den känslan ytterligare och uttrycker närheten till naturen på ett ödmjukt sätt.

När du väljer fanér som ytbehandling finns det några enkla val du kan göra för att ge dörren en mer individuell utformning.

Liggande fanér

Som standard får du alltid stående fanér, alltså att träets ådring går vertikalt. Ett enkelt sätt att ge en fanérad dörr en lite mer designad känsla är att välja ett liggande fanér istället, med ådringen horisontellt.

Mönsterlagt fanér

Ett annat sätt att ge dörren ett mer speciellt uttryck är att använda så kallat mönsterlagt fanér, där vi delar upp fanéret i fält med olika riktning på ådringen. Det gjordes till exempel på hotellrumsdörrarna i Hotel Sign i Stockholm. 

Lasyr

Lasyr kan du använda när du vill behålla träets ådring och struktur och samtidigt påverka dess kulör. Vi har ett antal standardlasyrer att välja mellan.

Mattlack

Som standard använder vi ett blankt lack på våra fanérade dörrar, men något som verkligen förstärker den naturliga känslan är att välja mattlack istället. 

En favorit just nu är en kombination av flera av dessa tips. Ett liggande furufanér med vitpigmenterat lasyr och mattlack.