Main Media

4 tips för snyggare fanérade dörrar

De senaste åren har vi sett många naturliga trender där man vill använda mycket naturliga material. Då är fanerade dörrar helt rätt väg att gå.

Själv tycker jag att det finns några sätt att använda faner som är extra snyggt, och de tänkte jag dela med mig av här.

Liggande faner

Som standard får man alltid stående faner, alltså att träets ådring går vertikalt. Ett enkelt sätt att ge en fanerad dörr en lite mer exklusiv känsla är att ha ett liggande faner istället, med ådringen horisontellt.

Mönsterlagt faner

Ett annat sätt att ge dörren ett lite mer speciellt uttryck är att använda så kallat mönsterlagt faner, där man delar upp faneret i fält med olika riktning på ådringen. Det gjorde man till exempel på hotellrumsdörrarna i Hotel Sign i Stockholm. 

Lasyr

Lasyr kan man använda antingen för att få lite mer exklusiva dörrar med täckande kulör, alternativt för att bara addera lite pigment till ett faner. Något som är snyggt är ett lasyr med lite vitt pigment i. Det passar på många olika träslag. 

Mattlack

Som standard använder vi ett blankt lack på våra fanerade dörrar, men något jag tycker hemskt mycket om är att använda mattlack istället. Det ger en väldigt naturlig känsla.

En favorit just nu är en kombination av flera av dessa tips. Ett liggande furufanér med lite vitpigment och mattlack.