Ytterdörren är husets ansikte och det första som möter dina gäster och som välkomnar dem hem till dig. Vi gillar att pynta vår ytterdörr till jul för att skapa en härlig julkänsla, både för oss själva, våra gäster och för alla som går förbi! Vi har bett en inredningsexpert att dela sina bästa tips för hur man kan tänka när man ska dekorera en vacker och välkomnande julentré som passar olika typer av hus.
Inget är så mysigt som att komma hem till en vackert pyntad juldörr som lyser upp mörkret i november och december. Vi gav därför Elisabeth Halbjørhus uppdraget att pynta fyra ytterdörrar från Swedoor i olika stilar och färger för att kunna ge lite goda råd och tips inför kommande högtid. Elisabeth är känd som @PureElisabeth_ på Instagram och har under flera år arbetat som både bloggare, influencer och stylist inom heminredning.
- Jag älskar julen! Julen har alltid varit väldigt speciell för mig och det är helt klart vinterns höjdpunkt. Inte just själva julafton nödvändigtvis, utan hela advent. Det är väntan och längtan inför julen med pynt och förberedelser som jag tycker bäst om, berättar Elisabeth.
“Att pynta en juldörr är extra mysigt. Entrén är ju det första man ser när man kommer på besök. Det ska kännas varmt, inbjudande och stämningsfullt, nästan lite magiskt! ”
Vi erbjuder ytterdörrar för alla olika stilar, färger och smaker från klassiska dörrar till väldigt moderna, minimalistiska eller väldigt färgstarka varianter. Det viktigste när du ska välja en ny ytterdörr är att den passar till det befintliga huset, vilket är fallet med följande, fyra utvalda ytterdörrar.
Elisabeth har valt ut fyra väldigt olika ytterdörrar från Swedoor som hon har stylat åt oss. Här delar hon med sig av sina bästa råd för en julstyling som passar dörren, så att man får den juldörr man alltid har önskat sig.
Bra planering ger mer genomtänkt resultat
Ytterdörrarna vi har bett Elisabeth att pynta har fyra olika uttryck: en klassisk grå pardörr med glas, en modern dörr i knalligt orange, en stilren mörk dörr med glas utan synliga lister och avslutningsvis en vit, klassisk dörr. Uppdraget tog hon på stort allvar.
- Vill man ha en genomtänkt stil och riktigt bra resultat måste man lägga lite tid på att planera, säger Elisabeth.
Hon tipsar också om att göra en så kallad «mood board» där du hämtar inspiration från tidningar, Pinterest och Instagram. Sök efter den stil du önskar och gör en plan för vad du själv tänker dig. Utgångspunkt får vara stil, design och färg på ytterdörr och hus.
- När din mood board är klar har du en totalöversikt över det du vill ha och det blir lättare att se helheten. När du har bestämt dig för vilka element och färger du vill ha så kan du utforma stilen du önskar, säger hon.
- Oavsett vilken typ av dörr du har är det smart att fundera på en materialmix där man får in naturliga element, som gröna barrväxter som hör julen till och som pasar till alla dörrtyper, oavsett färg, stil eller storlek, säger Elisabeth.
Ett generellt tips när man ska pynta sin juldörr är att använda sig av den så kallade trekantsprincipen. Det vill säga att man har ett högt element på mitten, gärna mitt på dörren och att man har lägre element på sidorna, gärna på golvet eller vid trappan vid sidan av dörren. Det ger ett harmoniskt och estetiskt intryck.
Innan man startar råder Elisabeth att man tar bort allt som står runt dörren, så att man startar med en tom duk.
Den klassiska dörren med starka kontraster
De mer klassiska dörrarna inspirerar till traditionellt pynt. En av dörrarna som Elisabeth stylade är en grå Swedoor Classic Debussy pardörr. Denna fina dörr är inspirerad av en stil från tidigt 1900-tal som passar utmärkt till den äldre vita huset. Här finns mycket historia som man behöver ta hänsyn till för att få till rätt helhetsintryck.
- Detta är en klassisk pardörr med strama linjer och den mörkare dörren står i kontrast till den vita husväggen och det svarta smidesräcket, förklarar Elisabeth.
- Här har jag haft en vision om att få till en skandinavisk stil där jag placerar in detaljer som gamla träskidor, en kälke och ett gammalt mjölkspann bland annat. Samtidigt är det viktigt att få med naturliga material och gröna växter för att skapa en lugn och härlig atmosfär, säger hon.
En bred pardörr kräver också lite mer pynt än en mindre dörr. Elisabeth har därför valt en kombination av små tallar och granar för att lite olika nyanser i den gröna färgskalan. De har använts för att pynta både trappstegen och kälken som står lutad mot väggen.
- Det är bra om man kan få in lite levande ljus också via ljuslyktor, det ger en extra stämning i mörkret lägger hon till.
Den moderna dörren i knalligt orange
Färgstarka dörrar utmärker sig ganska mycket redan från början och kräver lite extra färgkoordinering för att uppnå harmoni som passar in i julstämningen. Dörren Elisabeth ska pynta är modern och orange Swedoor Character Pulse ytterdörr som är helt utan glaslister och med dolda gångjärn vilket understryker dörrens rena linjer. Detta smycke till dörr sitter på ett svart, minimalistiskt hus.
- Några färger är mer utmanande än andra när det gäller att kombinera med traditionella julfärger, och då måste man vara lite extra kreativ. Men färgglada ytterdörrar är dekorativa i sig själva och behöver ofta inte mer dekoration än en stor och fyllig krans som passar stilen och som matchar färgen på dörren.
- Till denna dörr har jag valt att använda element som har samma orange nyans som jag har hittat i bland annat lerkrukor, apelsiner och någon pumpa, men också i den varma tonen som redan finns i trä, förklarar hon.
Det genomgående julelementet på alla dörrarna är gran, tall och andra gröna växter för att få in det organiska. Men på denna dörr har hon lagt till grenar från en thujahäck för att få ytterligare en grön nyans i pyntet.
- Thuja är något som många har i sin trädgård och den är väldigt fin att använda till juldekorationer. I detta sammanhang har jag använt thuja för att få in lite mer gyllene färg som på ett fint sätt tar upp färgen på dörren säger Elisabeth.
Även om det är väldigt fint med en stor krans på dörren ska man vara försiktig när man använder spikar eller skruvar i dörrens konstruktion – för det ökar risken för att fukt kommer in i träet. Men Elisabeth har ett smart sätt för att undvika detta.
- Ett bra tips när du ska hänga upp en krans på dörren är att fästa ett långt band i kransen som du låter gå över dörrkarmen så att du kan fästa det med tejp på insidan. Då slipper du göra hål i dörren.
Tänk också på att en stor krans kan repa dörrytan om den hänger länge och skaver och om den utsätts för mycket blåst.
Den minimalistiska och mörka dörren
Denna moderna Swedoor Character Beat ytterdörren med infällt glas utan lister och synliga spikar passar perfekt till den mörka och minimalistiska stilen på huset och resten av ingångspartiet.
- Det jag ville få fram här var en varm, härlig och lugn julkänsla. Det tycker jag att jag har löst genom att arbeta med en färgskala i grönt och brunt. Därför har jag lagt till massor av gröna växter, juteväv och rottingkorgar, som i kombination med det lite ruffare betonggolvet ger en fin kontrast, säger hon.
Ett annat sätt att bryta den ganska strama och minimalistiska uttrycket är att ta in runda och organiska former.
- Försök att ta in levande material i dekorationen, som trälådor, ved och saker med runda former så blir intrycket mjukare och mer avslappnat.
Belysning är en viktig del och bidrar till att lysa upp både mörka dagar och svarta kvällar fram till kul. Ljus värmer och ger en mysig och inbjudande känsla runt dörren. Runt denna dörr har Elisabeth ljus både i en buske, i girlanger runt dörren och i lyktor med levande ljus.
- Jultomtar är ju en traditionell dekoration men det är inte alltid de passar in, men i detta fall hittade jag – eftersom huset är så minimalistiskt och stramt – ett par gröna, runda nisssar av mossa som passar perfekt, säger Elisabeth.
- Jag har valt en relativt enkel, men vacker krans till denna dörr. Jag valde att binda den av bland annat eukalyptus som tar upp det minimalistiska i huset och som bidrar till att ge det ett nordiskt och lite kargt uttryck.
Elisabeth har valt att dekorera hela betongentrén framför dörren. Har man tur att ha så här mycket plats uppmanar hon att använda hela utrymmet framför och sedan fortsätta upp på husväggen runt dörren, då får man en fin dubbeleffekt!
Den klassiska gårdsdörren i skogen
Den sista ytterdörren som Elisabeth har dekorerat sitter på ett klassiskt gårdshus omringat av skog. Det är en vit Swedoor Classic Debussy ytterdörr som är inspirerad av klassisk arkitektur från tidigt 1900-tal och som passar perfekt till det gamla huset. Det historiska uttrycket är kombinerat med en modern konstruktion som har solida glasinfattningar utan synliga spikar, något som understryker dörrens vackra utseende men som också ger extra säkerhet mot inbrottsförsök.
- Till denna typ av klassiska, vackra dörrar så tycker jag att det passar bäst med klassiskt julpynt, så man får in den nordiska känslan samtidigt som jag har plockat in några gamla saker. Här har jag lagt till en gammal stege, gamla lyktor med julkänsla och massor av levande ljus och granris, säger Elisabeth.
Ett tips är att använda det du har. Gå ut i naturen (se till att du har tillstånd från markägaren) och leta granris, kottar och mossa som kan användas och ta en titt på vind och i källare för att hitta gamla saker. En seconhand-butik kan också vara en guldgruva för att hitta rätt stil.
- Denna entré är trång med många vinklar som gör att det blir svårt att använda mycket pynt, men jag har jobbar med olika höjder istället. Återigen arbetar jag med att använda utrymmet framför dörren och sen fortsätta upp mot väggen.
Elisabeth har placerat lyktor på stegen i en gammal trästege som står bredvid dörren. Lyktorna är gjorda av urtvättade syltburkar som hon har ställt blockljus i och sen dekorerat med granris och ett par gamla stavar. På detta sätt bryter man av det vita hörnet på huset och skapar en gammaldags känsla hela vägen in mot dörren.
Juldörrar med personlig känsla
Vi tycker att de här fyra dörrarna blev väldigt fina och vi tackar Elisabeth för många inspirerande tips för att skapa årets juldörr. Lycka till med stylingen av din dörr till jul!
Här sammanfattar vi några av Elisabeths tips:
- Planera ordentligt och gör en mood board med önskad inriktning för din stil
- Har du en färgad ytterdörr, välj pynt som går i samma färgnyanser
- Har du en stram och minimalistisk entré så använd organiska material av trä, rotting och många växter och tillför runda former för ett mjukare intryck
- Starta med ett blankt ark – ta bort allt som står vid dörren innan du börjar pynta
- Använd trekanstprincipen: Ett högt element i mitten, som en krans på dörren och lägg till lägre element på sidorna
- Använd mycket gröna växter och gärna en kombination av flera typer av vintergrönt, som gran, tall, ädelgran, eukaluptus och thuja
- Vi behöver mycket ljus i mörkret – lyktor, slingor och girlanger – allt slags ljus är med och höjer stämningen
- Använd ett långt band för att fästa kransen på dörren. Låt bandet gå över dörren och fäst det på insidan med hjälp av tejp så slipper du spika i dörren.
Vi på Swedoor hoppas att detta kan inspirera fler till att pynta tidernas finaste juldörr, och låt oss ta del av resultatet. Tagga oss gärna med #Swedoor, så får vi glädjen att se flera vackra dörrar fram till jul!
Behöver du inspiration för ny ytterdörr kan du ta en titt på Swedoor köpguide för ytterdörrar eller ta en titt på vårt omfattende sortiment med ytterdörrar i alla stilar.