Main Media

Välkommen till Swedoors spännande historia!

Vad har välkända köksleverantören Marbodal, golvexperten Kährs och Swedoor gemsamt? Jo en hel del faktiskt! Vi har alla ingått i säljbolaget Svenska Dörr som på 70-talet köptes upp av Svenska Tändsticks AB som senare blev Swedish Match. Swedoors historia är både lång och spännande – häng med på en historieresa som började för över 100 år sedan!

1902 startade J Johanssons Träförädlingsfabrik i Åstorp och 20 år senare startade Werner Svenssons Trävaruaffär i Forserum. I dessa två fabriker tillverkades allt från smördrittlar, trappor, ekparkett och halmväggar. Och så tillverkades det dörrar. Massor av dörrar!

I början av 60-talet bestämde sig fyra dörrfabriker i södra Sverige för att gå ihop och starta ett gemensamt försäljningsföretag under namnet Svenska Dörr AB. Detta för att stå starka inför förändrade krav från marknaden men framför allt för att öka möjligheterna till exportförsäljning. De fyra dörrfabrikerna var WST Hus i Forserum (alltså Werner Svenssons Trävarufabrik), AB STAR-produkter i Lidköping, Gustaf Kährs i Nybro och JiTe i Åstorp (gamla J Johanssons Träförädlingsfabrik).

WST Hus i Forserum fick huvudansvar för tillverkning av de institutionella produkterna – precis som vi fortfarande gör på vår fabrik – läs mer här. Och JiTe i Åstorp fick huvudansvar för tillverkning av inner- och ytterdörrar. Tillverkningen av innerdörrar finns fortfarande kvar i samma lokaler som då – läs mer om historien i Åstorp här. STAR och Kährs fortsatte även de att tillverka dörrar men i slutet av 60-talet flyttades all dörrtillverkning till Åstorp och Kährs fokuserade helt på golv (vilket de fortfarande tillverkar väldigt framgångsrikt) och STAR är numera NOBIA som tillverkar köksinredning under varumärken som bland annat Marbodal och HTH Kök.

Var kommer då Swedish Match in i bilden? Jo, i början av 70-talet köptes Svenska Dörr upp av Svenska Tändsticks AB och ytterligare rationaliseringar och omstruktureringar för att möta tidens behov genomfördes. Företaget bytte strax efter detta namn till det mer internationellt gångbara Swedish Match.

I mitten av 80-talet etablerade Swedish Match marknadsbolaget Swedoor Ltd och det hade särskild framgång i England. Snart därefter startades säljbolaget Swedoor Inc i Seattle i ett försök att nå samma typ av framgång i USA. 

 

Åren har gått men vi heter fortfarande Swedoor och vi har fortfarande våra fabriker kvar i Forserum och Åstorp. Idag är Swedoor ett varumärke som ingår i den amerikanskägda koncernen JELD-WEN vilket gör att vi tillhör världens ledande leverantör av fönster och dörrar. Vår stolthet över vår historia bär vi med oss och vår långa erfarenhet och gedigna kunskap har gjort oss till pålitlig och långsiktig leverantör av dörrar!

Dela det här med en vän