Main Media

På fabriksbesök i småländska Forserum!

Förra året fyllde vår fabrik i Forserum 100 år och här lämnar dagligen ungefär 700 dörrar byggnaden för att slussas vidare ut i Sverige och Skandinavien. Följ med på ett studiebesök i en minst sagt kreativ produktionsmiljö! 

Vi har två fabriker i Sverige - en i småländska Forserum och en i skånska Åstorp. I vår fabrik i Forserum tillverkar vi framför allt dörrar till projektmarknaden, exempelvis lägenheter, skolor, kontor och sjukhus!

 

Stommarna till våra dörrar i standardmått byggs i maskiner, men så snart det handlar om specialmått blir hantverket allt mer påtagligt. Det kan vara regeldörrar som är väldigt smala eller dörrar med udda mått, och vid sådana produktioner bygger vi hela dörrstommen för hand. Även säkerhetsdörrar och ljudklassade dörrar som förstärks med en plåt, monteras för hand.

Bredvid stationen där man tillverkar dörrar i specialmått har vi fanérförrådet. Här håller vi en konstant luftfuktighet på 55-65% året om så att fanéret inte ska torka. Varje träd är unikt och ger faneret dess unika ådring.

 

Faneret kommer till oss som stora, tunna ark och sorteras efter träslag. Vid beredning klipps det i olika delar efter tydliga instruktioner från arkitekter eller beställare. Är det liggande och stående fanér som ska mönsterpassas tejpas det ihop för att på så vis skapa rätt mönster.

Vid den så kallade ”dörrspecialen” tillverkas dekorpålimmade dörrar samt dekorlister. Arbetet utgår från en mall eller en specialritning där varje panel läggs i rätt mönster och monteras på plats för hand. 

 

Detta är ett tidskrävande arbete med hög detaljnivå. Det finns egentligen inga gränser för hur dörrarna kan se ut, eftersom det är ett manuellt arbete som gör varje dörr unik.

 

I Forserum gör vi både glaspartier och glasade dörrar. På bilden nedan ser vi arbete med att glasa en dörr - fast med 75 års mellanrum! Vi ska erkänna att bilden som har 75 år på nacken är från vår fabrik i Åstorp men handarbetet är detsamma.

 

De dörrar som inte fanéras, målas - och även detta innebär en handpåläggning som man sällan tänker på. Dörrar i specialmått sprutlackeras för hand och även här har kan vi visa hur det såg ut 1949 när Oscar Klausen med stor noggrannhet jobbade i fabriken i Åstorp. Bilden bredvid visar samma hantverk men då är det Martin Forsberg som arbetar i Forserum som metodiskt målar våra produkter i specialmått.

Innan dörrarna skickas ut till kund passerar de flera stationer där de avsynas. Kanter snyggas till, utfräsningar kontrolleras och det monteras gångjärn, sparkplåtar, lås och dörrkikar. Även målningen kontrolleras och är den inte perfekt så slipas ytan av för hand och får gå ett varv till i lacken!