Från tillverkning av smörtunnor till att bli en av Europas största leverantör av dörrar - vår fabrik i Åstorp har sedan 1902 hittat nya vägar, anpassat sig till samtiden och tagit fram nya produkter, alltid med hantverkskunnandet och kreativiteten som bas.
J Johanssons Träförädlingsfabrik startade i skånska Åstorp redan 1902. På den tiden byggde verksamheten på att köpa, sälja och avverka skog. Det var dåliga tider och man behövde vara kreativ och utforska olika vägar för att hålla företaget vid liv. Vem som kom på idén med att utöka verksamheten med att tillverka smördrittlar vet vi inte, men de producerades i stora mängder och och exporterades framgångsrikt till Ryssland. Vad en smördrittel är? Jo, ett dåtida rymdmått som användes som behållare, oftast för smör.
I takt med att företaget blev mer stabilt kunde man utveckla produktionen, och ganska snart tillverkades både fönster, dörrar, inredning och trappor. Det var ett gediget hantverk av yrkeskunniga arbetare som slet hårt för sina slantar. År 1914 var timlönen för en arbetare cirka 30 öre. Översatt till dagens valuta motsvarar det cirka 8 kronor.
Samma år som den kvinnliga rösträtten lagstadgades, år 1921, moderniserades fabriken. Det var då ångdriften ersattes med elektricitet som i sin tur ledde till rationaliseringar och en ökad omsättning. År 1924 sålde fabriken varor för 250 000 kr. Och på tal om kvinnlig rösträtt – historiska bilder från fabriksgolvet för hundra år sedan visar bara män. Först 1975 anställdes den första kvinnan i fabriken. Idag speglar vi på Swedoor samhället i stort och har nästan lika många kvinnor som män anställda.
En ödesdiger sommardag den 10 juni 1925 brann fabriken ner till grunden. Att en ny fabrik skulle byggas upp i Åstorp var inte helt självklart, bland annat funderade Paul Johansson, son till grundare Jan Johansson, över Kalmar, där närheten till en östersjöhamn tveklöst skulle ge billigare frakter. Till slut stannade man ändå i Åstorp och kring det beslutet sa Paul Johansson: -”Jag tycker inte om tanken att göra vår personal arbetslös. Och så är ju ändå Åstorp min hembyggd”.
Då pratades det lyriskt om den nya fabriken som en ultramodern snickerifabrik, och man startade även tillverkning av ekparkett. Det var ett fantastiskt hantverk och en stolt produktion, som liksom mycket annat tyvärr fick läggas åt sidan när det lika långdragna som förödande andra världskriget bröt ut.
År 1936 avled Jan Johansson och i samband med det döptes företaget om till Ji-Te AB. Det var nu företaget började fokusera allt mer på tillverkning av dörrar. Men samtidigt var det här var en tid då allt skulle tas tillvara och inget slängas i onödan – och någon kom på idén att göra strömjöl av bokträ. Strömjölet levererades till bagerier och användes på plåtar för att degen inte skulle fastna. Det här pågick i ett par år innan Medicinalstyrelsen – kanske inte helt oväntat – meddelade att trämjöl inte längre fick användas till detta ändamål.
Idag, 100 år efter moderniseringen av fabriken, tillverkar vi fortfarande dörrar på vår fabrik i Åstorp. En minst sagt imponerande resa som varit möjlig tack vare alla de kreativa hjärnor som med stor snillrikhet när tiderna inte alltid var de bästa, fortsatte att blicka framåt. Ett mindset som än idag präglar oss och vi är stolta över att vara en del av världens största dörrföretag!