Main Media

Dörrlösningar för sjukhus

Swedoor har många års erfarenhet av komplexa dörrlösningar inom vårdssektorn och har utvecklat specifika dörrar till sjukhus och andra vårdsinrättningar.

Sjukhusprojekt omfattar olika typer av dörrar med olika kombinationer av krav när det gäller funktion, och därför skräddarsyr Swedoor ofta lösningar utifrån projektets behov. Kraven kan variera från enkla brandkrav till att dörren ska skydda mot röntgenstrålar. Att lösa hygienen är en förutsättning när det gäller dörrlösningar i hälsovårdsföretag och dörrarna bör även vara robusta och tåla hårt slitage. I vissa fall behövs speciella lösningar som anti-barrikaddörrar eller karmar med öppning för transportskena.

Robust och slitstarkt

Stålkarmar och höga stålbeslag skyddar dörrarna mot stötar från sängar och all den utrustning som dagligen transporteras runt på sjukhus. Ofta används en kombination av trädörrar och stålkarmar.

Hygieniska lösningar hindrar ansamling av bakterier

Sjukhus kräver hygieniska dörrlösningar för att minska spridningen av skadliga bakterier och mikroorganismer. 

Släta ytor

Släta dörrar i laminat med plastkanter har en rengöringsvänlig yta utan hål och sprickor, vilket förhindrar tillväxt av bakterier och svampar. Som standard erbjuder vi ett högtryckslaminat tillverkat enligt EN 438 och ISO 4586, vilket är mer motståndskraftigt mot slitage, slag, stötar och missfärgning jämfört med fanerdörrar eller vanliga målade dörrar.

Svetsade stålkarmar för sterila miljöer

Vi rekommenderar karmlösningar ur vårt sortiment av svetsade stålkarmar, vilka är specialutvecklade för hälso- och sjukvården. I svetsade karmar reduceras skarvar och färstelement där bakterier annars lätt kan samlas. I detta sortiment är det också möjligt att välja justerbara gångjärn i rostfritt stål med dold montering och andra lösningar som ger karmarna ett designmässigt lyft och inte minst stora hygieniska fördelar. Våra stålkarmar levereras med pulverlackerad yta som standard, men finns även i rostfritt stål och rostfritt syrahärdat stål. Krävs det skydd mot röntgenstrålar, erbjuds även speciella blyinfattade stålkarmar för detta ändamål.

Förseglade beslag

För att ytterligare säkra hygienen i våra sjukhuslösningar kan vi också erbjuda karmar med helt förseglade gångjärn och beslag.

Säkerhet på sjukhuset

Sjukhusdörrar måste uppfylla stränga krav när det gäller säkerhet av olika slag, från brandskydd, rök och röntgenstrålar till extra säkerhet i rum där medicin förvaras. Med många års erfarenhet som leverantör till vården har vi stor kunskap när det gäller de olika komplexa krav och specifikationer som finns.

Branddörrar för att separera byggnadens rum i sektioner

Branddörrar används ofta på sjukhus och är avsedda att separera byggnadens rum i sektioner vid brand och därmed säkerställa utrymningsvägar så att byggnaden kan evakueras. Våra branddörrar har testats grundligt och är godkända enligt gällande lagstiftning och levereras med typgodkännande. I Sverige är de vanligaste klassificeringarna för trädörrar EI30 till EI60, men våra branddörrar finns utöver denna klassificering även med brandklassificering E30 och E60. För ståldörrar gäller EI230, EI260 och hela vägen upp till EI2120.

Röktäta dörrar

Rätt dörr kan hindra rök och giftiga gaser från att sprida sig via korridorer, trapphus och andra utrymningsvägar. När det brinner kan en röktät dörr vara det som skiljer mellan liv och död.

Ljudreducerande dörrar bidrar till ett bra miljö för patienter och besökare

Ljudreducerande dörrar bidrar till ett gott inomhusklimat, god arbetsmiljö och inte minst en bra miljö för sjukhusets patienter och besökare. Alla våra brand- och rökisolerande dörrar kan erbjudas i kombination med ljudreduktion, från 25 dB upp till Rw 47 dB. Alla våra ljudreducerande dörrar finns som enkel- och pardörrar och även i kombination med mekanisk tröskel för tröskellöst utförande. Läs om brand- och ljudklassade skjutdörrar til sjukhus.

Röntgendörrar

Blyinfattade dörrar och karmar säkerställer avskärmning av rum med röntgenutrustning så att personer som är utanför rummet inte utsätts för strålar. Swedoors röntgendörr består av en massiv träkonstruktion med 2x1 mm blyinfattning och dörren monteras i stålkarmar som också är blyinfattade. På begäran kan vi också erbjuda röntgendörrar som står emot brand i 30 minuter.

Inbrottssäkra dörrar

Till exempelvis medicinförråd, IT- och depårum rekommenderar vi säkerhetsdörrar som levereras med speciella gångjärn och bakkantssäkring ihop med Connect 510-förstärkt säkerhetslås. Konstruktionen är förstärkt med integrerad stålplåt och certifierad enligt säkerhetsklass RC3 enligt EN 1627. 

Anti-barrikaddörr

Anti-barrikaddörren är en specialdesignad ”dörr-i-dörrlösning” som ger vårdpersonalen på psykiatriska avdelningar, vårdhem etc. snabb tillgång till patienten/brukaren även om dörren är blockerad inifrån. Framifrån ser dörren ut som en vanlig inåtgående dörr. På nära håll kan man se att där finns en integrerad dörr som kan öppnas i motsatt riktning mot den ursprungliga dörren. Läs mer om anti-barrikaddörren här 

SKRÄDDARSYDDA LÖSNINGAR

Swedoor har ett av marknadens bredaste sortiment av godkända klassificerade produkter men erbjuder även skräddarsydda dörrlösningar.

Färger

Swedoor kan leverera dörrar och karmar i de flesta färger i NCS- och RAL-skalan. Sjukhus förknippas ofta med vita korridorer och dörrar, vilket kan kännas sterilt och klinisk, men det behöver inte vara så. Till sjukhuset i Kolding i Danmark, har vi levererat dörrar i tre färgpaletter, där valet av färger enligt arkitektbyrån Schmidt Hammer Lassen bidrar till ökad trivsel för sjukhusets patienter och personal.

Specialkarmar

Ofta finns det behov av speciella lösningar och i samråd med arkitekten/byggherren kan vi skapa lösningar som är skräddarsydda för det enskilda projektet. Till det nya universitetssjukhuset i Skejby, Danmark, levererade Swedoor exempelvis specialkarmar i rostfritt stål till sjukhusets badrum. Dessa karmar var extra höga och hade en öppning på mitten för en transportskena – ett hissystem – för att patienten enkelt ska kunna lyftas från sängen, via hissen och skenan ner i badet. Detta främjar patienternas välbefinnande och underlättar personalens arbete. Det är även möjligt att anpassa färgen på våra PVC-kanter till färgerna på dörrarnas laminatytor. 

BIM-objekt

De flesta av våra produkter finns tillgängliga som digitala BIM-objekt. De är tillgängliga direkt i REVIT och ArchiCAD via apparna från BIMobject. De kan också laddas ner via swedoor.se/bim eller från portalen bimobject.com. Läs mer om vårt BIM-objekt här

Inspiration

Se våra cases

Letar du efter inspiration? Ta en titt bland våra referensprojekt och se hur Swedoor har lösningar för olika miljöer

Se cases