Main Media

Fågelbackskolan i Malmö

Utbildning

Mitt i centrala Malmö ligger Fågelbackskolan som är en grundskola för ungefär 600 elever i årskurs 7–9. Skolan invigdes 2018 och sitter ihop med Borgarskolan som är en gymnasieskola. Att bygga nytt bredvid en befintlig byggnad är alltid en utmaning men i detta fall blev det ett lyckat samarbete mellan Arkitektgruppen, Stadsfastigheter och PEAB Sverige AB.

Fågelbackskolan består av två byggnader, en strikt och rak byggnad som på ett vackert och tidsenligt sätt anknyter till den befintliga Borgarskolan som är byggd i 50-talsarkitektur. Det som utmärker Fågelbackskolan är en elliptisk glasad byggnadskropp som ligger vänd in mot skolans gård. Denna glasbyggnad ger skolan fantastiskt ljusinsläpp men också en känsla av öppenhet ut mot skolgården vilket gör det enkelt att se både in och ut. Skolan nominerades till Skånes Arkitekturpris 2019.

Swedoor har levererat massiva dörrblad samt karmar och glaspartier i massiv ek till hela skolan.
– För att hitta hållbara material i en miljö där det blir stort slitage så ville vi ha så gedigna material som möjligt och då föll valet på Swedoor berättar Sven Isaksson, platschef på PEAB Sverige AB.
 

“För att hitta hållbara material i en miljö där det blir stort slitage så ville vi ha så gedigna material som möjligt och då föll valet på Swedoor ”

Sven Isaksson | Platschef på PEAB Sverige AB

Eken ger en varm och ombonad känsla i inredningen, vilket vanligtvis kan vara svårt att få i en offentlig byggnad. Ek-partierna kompletteras vackert av ribbor i ek som täcker stora delar av väggarna på övre våningsplanet i skolan.

- Det var roligt att få arbeta ihop med PEAB i detta projekt. Det var ett tydligt fokus på att välja material som klarar av hård, daglig användning. Och det lönar sig verkligen i längden vilket vi kan se nu ett par år efter invigningen av skolan, säger Thomas Björlin, projektsäljare på Jeld-Wen.

Stor vikt har också lagts vid att försöka hålla ner ljudnivån i lokalerna och detta har man löst genom att välja ljudklassade dörrar. Flera partier har så hög klassning som Rw 44 dB och det innebär i praktiken att man inte hör något prat mellan rummen och endast svaga ljud av skrik och rop hörs. Detta ger behagligare arbetsmiljö för både elever och personal. Ett annat krav som är vanligt i skolmiljöer är klämfria dörrar och de finns också på Fågelbackskolan. Klämskyddet sitter integrerat i karmen och förhindrar risken att klämma fingrarna i gångjärnssidan.