Main Media

Nya lokaler för neonatalvårdavdelningen på Södersjukhuset

Hälsa

Neonatalvårdavdelningen på Södersjukhuset har fått nya, moderna lokaler där arkitektfirman LINK Arkitektur och fastighetsförvaltaren Locum, som är beställare och byggherre, har arbetat tätt ihop. Målet var att skapa ljusa lokaler med en varm hemma-känsla samtidigt som alla hygien- och tillgänglighetskrav efterföljs.

Södersjukhuset på Södermalm i Stockholm brukar kallas SÖS och är ett akutsjukhus med över 600 vårdplatser. Själva byggnaden uppfördes och utrustades under andra världskriget och var vid färdigställandet 1944 Nordens största sjukhus.

Under åren har sjukhuset både byggts till, renoverats och utvecklats. Senaste renoveringen skedde av Neonatalvårdavdelningen som invigdes i slutet av september 2021. Efter ett års omfattande byggnations- och renoveringsarbete har de gamla lokalerna för vuxenakuten förvandlats till moderna och genomtänkta lokaler till för tidigt födda barn och deras föräldrar. Vid starten finns 26 vårdplatser varav nio är intensivvårdsplatser.

“Swedoor har ett brett sortiment och är flexibla när det gäller färgsättning och material. Vi vill ju kombinera utseende med funktion och hygienkrav och kunna välja på olika laminat och olika typer av kantlister. Det har varit möjligt i detta fall och vi tycker att resultatet har blivit väldigt bra”

Tomas Källman | Uppdragsansvarig arkitekt, LINK Arkitektur

Tomas Källman på LINK Arkitektur har fungerat som uppdragsansvarig arkitekt i projektet och varit delaktig i hela processen från förstudie och systemhandlingar till bygghandlingar.

- Det är alltid kul att få jobba med utmanande uppgifter, det är mycket installationer och teknik och allt ska vara hållbart över tid. Samtidigt är ju alltid vår förhoppning att vårt jobb gör skillnad för både patienter och anställda – att kunna skapa en ombonad känsla där man känner sig lite hemma, berättar Tomas.

Resultatet av ombyggnationen är ljusa lokaler med nyskapade ljusgårdar som både släpper in ljus men som också ger möjlighet att enkelt kunna få frisk luft och kunna sitta lite ute. Väggarna inne i lokalen är vita och dörrarna är klädda i asklaminat. Även vissa väggar är klädda i laminat och fanér i ask för att få en varm och ombonad känsla i inredningen. Det finns familjer som stannar länge på avdelningen och stor vikt har lagts vid att de ska ha det bra. Det är bruna foder runt dörrarna och deras uppgift är dels att ytterligare förstärka den naturliga och mättade färgskalan men också fungera som kontrast mellan vägg och dörr för att synsvaga ska kunna orientera sig i lokalerna.

- Swedoor har ett brett sortiment och är flexibla när det gäller färgsättning och material. Vi vill ju kombinera utseende med funktion och hygienkrav och kunna välja på olika laminat och olika typer av kantlister. Det har varit möjligt i detta fall och vi tycker att resultatet har blivit väldigt bra, säger Tomas.

För alla inblandade i projektet är det viktigt med hållbara material, det ska hålla över tid men också vara ändamålsenliga. Jeroen Kok arbetar som projektsäljare på Swedoor och har arbetat med projektet från början.

- Det har varit ett spännande och utmanande uppdrag där vi har fått tänka kreativt för att resultatet både ska vara vackert och praktiskt. Vi har levererat massivdörrar med olika ljud- och brandklasser, allt från brandklass EI30 och ljudklassade dörrar ända upp till R´w 40dB, berättar Jeroen.

Vissa dörrar har försetts med mekanisk tröskel för ökad tillgänglighet. Dörrarna in till patientrummen har försetts med Vistamatic glas. Det är i princip två glasrutor som är delvis frostade och som ligger bakom varandra. Genom ett vred kan man välja, både från insidan och utsidan, om man vill ha insyn eller inte. Fördelen med dessa glasrutor är att personal enkelt kan vrida upp glasen för att kika in för att se att allt är bra och behöver inte öppna dörren och riskera att störa eller väcka familjerna i onödan. När glasen sedan stängs får familjen återigen en helt insynsskyddad miljö.