Main Media

Dörrlösningar till skolor och utbildningsinstitutioner

Utbildning

Swedoor har många års erfarenhet av komplexa lösningar för skolor och andra typer av utbildningsinstitutioner. 
Skolprojekt omfattar ofta många olika dörrar med olika funktionskrav och Swedoor är experter på att leverera skräddarsydda lösningar baserade på projektets behov. 

Ofta ligger fokus på hur ljudreducering kan kombineras med exempelvis brandkrav eller andra funktioner som automatisk dörrstängning, passagekontroll, krav på panikutrymning m.m. 

Behoven varierar beroende på målgruppen för lokalen. På en förskola kan dörrarna exempelvis behöva utrustas med integrerade klämskydd, medan dörrar till föreläsningssalar på ett universitet kanske skall utrustas med integrerade informationsdisplayer.

Branddörrar i skolan

Brandisoleringsdörrar används ofta på skolor och utbildningsinstitutioner. Dörrarna är utformade för att vid brand kunna separera byggnadens rum i sektioner. På så sätt minimeras eldens spridning och utrymningsvägar säkerställs för effektiv evakuering av byggnaden. Swedoors branddörrar är noggrant testade och godkända i enlighet med gällande lagstiftning

I Sverige är de vanligaste klassificeringarna för trädörrar EI30 till EI60, men våra branddörrar erbjuds också med brandklassificering E30 och E60. För ståldörrar gäller EI230, EI260 och hela vägen upp till EI2120 med BM TRADA certifikat.

Röktäta dörrar 

Rätt dörr hindrar även giftiga gaser från att spridas i korridorer, trapphus och andra utrymningsvägar. Vid en eventuell brand, kan en röktät dörr vara avgörandet mellan liv och död.

Ljudreducerande dörrar

Ljudreducerande dörrar bidrar till ett bra studieklimat och en trivsam miljö för skolans elever och anställda. Detta gäller både ljudförhållandena i enskilda rum, mellan rummen och i förhållande till externt ljud.  Detta beror bland annat på dörrens ljudabsorptionsförmåga, efterklangstid och frekvensfördelning. 

Swedoors brand- och röksäkra dörrar erbjuds med ljudreduktion från 25dB till Rw47dB. De ljudreducerande dörrarna erbjuds även som enkel- eller pardörrar, även i kombination med mekanisk tröskel för att säkerställa enkel och handikappasanpassad passage.

Robusta och slitstarka dörrar

Dörrar till skolor utsätts ofta för hårdare behandling än dörrar till andra typer av byggnader. Välj därför med fördel, dörrar i extra hållbart material när du planerar konstruktionen för en skola. 
Det gäller särskilt valet av yta och karmar, men även de delar av dörren som inte är synliga. Exempelvis kan extra starka slutbleck, lås och förstärkningar runt gångjärn, göra att dörren håller längre. Korrekt positionering av dörrstopp är också en viktig förutsättning för en bra och hållbar lösning. 

På utbildningsinstitutioner och skolor väljs ofta målade och fanerade dörrar. Om du önskar en mer slitstark lösning kan dörrar med laminatyta rekommenderas eftersom de klarar avsevärt högre slitage. Swedoors laminatdörrar erbjuds som standard med högtryckslaminat, tillverkat enligt EN 438 och ISO 4586, vilket innebär att de är mer motståndskraftiga mot slitage, repor och missfärgningar än konventionellt målade och fanerade dörrar. Laminatbeläggning på dörrar behöver minimalt underhåll och är lättare att rengöra. Våra laminatdörrar finns i olika designs inklusive flera trämönster. Det går även att göra spännande speciallösningar med olika motiv och bilder. Ett roligt exempel är dörrar med pirattema som vi levererat till Legoland i Danmark. 

I byggnader med mycket aktivitet blir dörrkarmarna ofta extra utsatta för slitage. Stålkarmar och höga stålbeslag skyddar dörrar och karmar mot stötar och repor. Ofta används en kombination av trädörrar och stålkarmar. En karm med delbeklädnad i rostfritt stål är ofta en bra lösning och kan i kombination med träkarmen göra det möjligt att harmonisera med övrig design. I andra fall där en jämnlackerad yta är önskvärd kan stålkarm i kombination med trädörr vara rätt lösning.

Färger

Swedoor kan leverera dörrar och karmar i de flesta färger i NCS och RAL-skalan. 

Swedoor har bland annat levererat 70 målade dörrar i svart RAL9005 med sidoljus och överljus till Lyngby Gymnasium. I leveransen ingick även 110 glaspartier med ljudreduktion Rw41dB. De levererades svartlackerade för att passa skolans övriga designuttryck. 

Glaspartier för välbefinnande

Ljuset har stor betydelse för elevernas lärande och välbefinnande eftersom det skapar upplevelse av mer rymd i rummet. Ett bra samspel mellan dagsljus och konstgjord belysning ger eleverna de bästa visuella förhållandena i klassrummet.

Dörrar i kombination med glaspartier kan i många fall ge känsla av ett öppet och ljust rum. Swedoor erbjuder ett brett sortiment av klassificerade glaspartier. De används ofta över entré- och toalettdörrar för att ge ett mer naturligt ljusinsläpp, men också som sido- och överljus för uppdelning av korridorer och hallar. 

Hållbarhet

Många utbildningsinstitutioner byggs och renoveras idag med omsorg och ansvar för miljön. Hos Swedoor arbetar vi ständigt med förbättringar i förhållande till miljö och hållbar produktion. I sortimentet finns många lösningar som exempelvis uppfyller de höga krav som ställs på svanenmärkta byggnader.  

BIM-objekt

Swedoor erbjuder digitala replikor i form av BIM-objekt av våra dörrar. Dessa objekt finns tillgängliga direkt i REVIT och ArchiCAD via appen från BIMobject. De kan också laddas ner via swedoor.se/bim eller portalen bimobject.com.

Inspiration

Se våra cases

Letar du efter inspiration? Ta en titt bland våra referensprojekt och se hur Swedoor har lösningar för olika miljöer

Se cases