Main Media

Dörrlösningar för kontor och kommersiella byggnader

Swedoor har många års erfarenhet av komplexa lösningar för kontor och kommersiella byggnader.  Vilka dörrar som lämpar sig i olika kommersiella lokaler varierar mycket beroende på kundens behov. Det kan vara traditionella massiva kontorsdörrar, kraftiga säkerhetsdörrar till lägenheter, röntgendörrar till sjukhus, dörrar med extra bra ljuddämpning till studios och samtalsrum eller varuhusfasader med integrerade entréer av glas och stål.  Det kan också handla om dörrar för lokaler med höga krav på personsäkerhet med avseende brand-, rök- och utrymningslösningar.

När det gäller offentliga lokaler, som exempelvis bibliotek, domstolar och olika kulturbyggnader, ställs ofta sådana krav. Det berömda operahuset i Oslo, tingsrätten i Malmö och DR-byn i Köpenhamn är exempel på projekt dit vi levererat specialanpassade dörrlösningar. Det är byggnader som tänjer på gränserna och utmanar oss som leverantör, eftersom det ofta behöver skapas nya och unika lösningar som kombinerar uttryck med funktion.

Ljudreducerande dörrar

Ljudreducerande dörrar bidrar till bra inomhusklimat och hälsosam miljö för de som vistas i lokalerna. Det gäller både ljudförhållandena i enskilda rum, mellan olika rum och buller som kommer utifrån. Bra ljudförhållanden är bland annat beroende av dörrarnas förmåga att absorbera ljud, efterklangstid och frekvensfördelning.

Swedoor:s brand- och rökisolerande dörrar har alla en ljudreduktion på mellan 25 dB och Rw47dB, och genom att kombinera två dörrlösningar kan vi erbjuda godkänd ljudreduktion på ända upp till 55dB.  Våra ljudreducerande dörrar finns som enkel- och pardörrar och även i kombination med mekanisk tröskel för tröskellöst utförande. 

I projektet Ringkøbing-Skjerns företagspark hade akustik och ljudreducerande material hög prioritet när Swedoor valdes som leverantör. För att få den mest optimala akustiken valde man att integrera ljuddämpande och massiva dörrar som bidrar till en bra fysisk arbetsmiljö i en kontorsmiljö med olika verksamheter. Ljuddämpande dörrar finns i olika varianter och i detta projekt valde man ljudklassen 35dB vilket kan innebär att normal samtalsljudnivå inte kan tränga igenom.

Glaspartier ger ljusa utrymmen

Ljus har stor betydelse för de anställdas koncentration och trivsel eftersom det påverkar upplevelsen av rummet och omgivningen. Ett bra samspel mellan dagsljus och artificiell belysning ger de bästa visuella förhållandena under dagen. 

En kombination av dörrar och glaspartier kan många gånger ge en känsla av öppenhet och ljusa utrymmen. Swedoor erbjuder ett brett sortiment av oklassificerade och klassificerade glaspartier. Ett glasparti används ofta i kombination med dörrar till kontors- och mötesrum för att få ett naturligare ljusinsläpp. De är även vanligt förekommande som sido- och överparti i korridorer.

Projektet Ringkøbing-Skjerns företagspark är ett bra exempel på en modern kontorsmiljö som följer de senaste inredningstrenderna med högt i tak och mycket ljusinsläpp. Därför har de även valt glaspartier som byggts ihop med dörrarna. Alla dörrar har kulören RAL7015 och glaspartierna RAL9010.

Branddörrar för att säkra utrymningsvägarna

Brandisolerande dörrar används ofta i kontors- och affärsfastigheter. Dörrarna skiljer de olika rummen åt i händelse av brand för att säkra utrymningsvägarna om byggnaden behöver evakueras. Swedoor:s branddörrar har testats grundligt och är godkända enligt gällande lagstiftning och levereras med typgodkännande.

Företagsparken i ovan nämnda projekt har installerat brandskyddande dörrar i klasserna EI30 och EI60, som är de vanligaste klassificeringarna för trädörrar. Våra branddörrar erbjuds även med brandklassificering E30 och E60. För ståldörrar gäller våra brandcertifikat med brandklasserna EI230, EI260 och hela vägen upp till EI2120 (120 minuters isolerat brandmotstånd).

Röktäta dörrar

Rätt dörr kan hindra rök och giftiga gaser från att sprida sig via korridorer, trapphus och andra utrymningsvägar. När det brinner kan en röktät dörr vara skillnaden mellan liv och död. Därför har det varit viktigt för oss att genomföra ett omfattande testprogram för våra klassificerade dörrlösningar så att de i stor utsträckning kan erbjudas med rökklassificeringen Sa eller Sm (kall respektive varm rök).

Robusta och slitstarka material

Man kan med fördel välja dörrar med extra slitstarka material när man planerar för lokaler som kan vara extra utsatta för slitage. Detta gäller särskilt valet av ytskikt på dörrblad och karm, men även de delar av dörren som inte syns. Exempelvis kan extra kraftiga lås och slutbleck samt förstärkningar vid gångjärnen bidra till att den nya dörren håller längre. Att dörren har förstärkningar för eventuell dörrstängare och att dörrstopp placeras korrekt, är också avgörande för en bra och hållbar lösning.

Målade eller fanerade dörrar är de vanligaste alternativen, men om de ska användas i utsatta miljöer, kan exempelvis en yta av högtryckslaminat i kombination med en slitstark kantlist vara ett bättre alternativ. Våra laminatdörrar erbjuds som standard med högtryckslaminat producerat enligt EN 438 och ISO 4586, vilket betyder att de är mer motståndskraftiga mot slitage, stötar och missfärgningar jämfört med vanliga målade eller fanerade dörrar. Laminatbelagda dörrar kräver dessutom minimalt underhåll och är lättare att rengöra. Våra laminatdörrar finns som standard i ett flertal olika utföranden där man kan välja mellan färger mönster och trästrukturer. Det finns dessutom många speciallösningar där man exempelvis kan skapa laminat med bilder efter eget önskemål.

Träkarmar är ofta ett säkert val för kontors- och affärslokaler, men om dörrarna är placerade så att de utsätts för stort slitage kan det vara en bra idé att utrusta karmarna med våra integrerade karmskydd av rostfritt stål. Det är en elegant lösning om man vill bevara träkänslan i arkitekturen men samtidigt höja slitageskyddet. Vid risk för riktigt högt slitage som exempelvis cykelförråd, lagerutrymmen etc, kan en stålkarm vara det rätta alternativet. Våra stålkarmslösningar är anpassade och godkända för våra klassificerade dörrlösningar.

Ytskikt

Swedoor kan leverera dörrar och karmar i de flesta kulörer enligt NCS- och RAL-skalorna och vi har ett stort urval av högtryckslaminat och faner. Vi hjälper även gärna till med att finna specialanpassade lösningar för projektets unika behov. 

Swedoor levererar dagligen lösningar för våra kunders unika behov. Till Lundby gymnasium levererade vi exempelvis 70 målade dörrar med sidoparti och överparti målade i svart RAL9005. Till samma projekt levererades även 110 glaspartier med ljudglas Rw41dB med karmar i samma svarta nyans och på så sätt bevarades den röda tråden i skolans visuella uttryck.

Hållbarhet 

Vi ser ett kontinuerligt ökande fokus på miljö- och hållbarhetsfrågor när kommersiella fastigheter uppförs eller renoveras. Hos Swedoor arbetar vi kontinuerligt med ständiga förbättringar med hänsyn till miljövänlighet och hållbarhet både gällande vår produktion och våra produkter. Vi är väldigt stolta över att kunna erbjuda Nordens största sortiment av hållbara dörrlösningar, som exempelvis PEFC och FSC-certifierade dörrar eller dörrar som kan användas exempelvis Svanenmärkta fastigheter.

BIM-objekt

Vi erbjuder även digitala kopior av våra produkter. De finns tillgängliga som BIM-objekt för REVIT och ArchiCAD via BIMobject-appen. De kan även laddas ner från Swedoor.se/bim eller portalen bimobject.com.

Inspiration

Se våra cases

Letar du efter inspiration? Ta en titt bland våra referensprojekt och se hur Swedoor har lösningar för olika miljöer

Se cases