Main Media

Karlatornet ger Göteborg ny skyline

Som ”ett Manhattan på Hisingen” har man beskrivit Karlastaden och sällan har vi väl sett en så genomtänkt etablering. Totalt är det åtta kvarter med ungefär 2000 bostäder, hotell, kontor, noga utvalda butiker, restauranger, kultur och service. Karlastaden, tillsammans med befintliga bebyggelsen på Lindholmen planeras bli en levande stadsdel som på ett helt nytt sätt binder ihop Göteborg över älven.

Mitt i det nyetablerade området reser sig Karlatornet, som är Nordens högsta byggnad på hela 245 meter och 73 våningar. Bakom Karlatornets utformning står det världsberömda arkitektkontoret Skidmore, Owings & Merrill – SOM. De har bland annat ritat världens högsta byggnad Burj Khalifa samt One World Trade Center i New York. Andra arkitektkontor som har varit involverade i projektet är stockholmsbaserade Andreas Martin-Löf och Tengbom samt Kanozi, KUB och Semrén & Månsson från Göteborg. 

I Karlatornet finns sammanlagt 611 lägenheter fördelat på 73 våningar. Upplåtelseformen är en blandning mellan bostadsrätter och äganderätter och som boende i huset har man tillgång till bemannad reception, kylrum för privat beställda matvaror, hundspa, gym, spa, hotellservice samt en gemensam takterrass. Utsikten är häpnandsväckande och man har fri sikt till Vinga, Marstrand och fyren Pater Noster – samtidigt som man såklart också ser hela Göteborgs stadskärna med omnejd. 

Tornet har projekterats i olika etapper och våning 5-37 kallas ”High rise” och här hittar vi främst lite mindre lägenheter och även om både materialval och utsikt håller hög kvalitet så är den lägre här än på kommande våningsplan. På våningarna 39-57 hittar vi lägenheter som tillhör Twisten (”midjan” på tornet) och våningarna 59-66 kallas Sky level. Lägenheterna på Sky level har högre takhöjd, mörklaserade ekgolv, stenbänkskivor i terrazzo samt vitvaror från Gaggenau.

Allra högst upp i huset finns 12 exklusiva lägenheter som beskrivs som att äga en villa 240 meter upp i luften. Swedoor har fått leverera både innerdörrar och lägenhetsentrédörrar till hela fastigheten och projektet är ett av de större i Swedoors historia. Vi har levererat olika dörrmodeller beroende på vilken våning de ska monteras på. I de flesta lägenheter är innerdörrarna traditionellt vita men ju högre upp i huset du kommer desto fler tillval hittar du. Massiva dörrar med ljuddämpande tätningslister, extra höga och extra breda dörrar, dolda gångjärn, påkostade handtag och specialtillverkade skjutdörrar från golv till tak ger varje lägenhet ett riktigt genomtänkt intryck.

Och blir man inte stum av de helt enastående lägenheterna så lovar vi att utsikten fixar det – med fönster från golv till tak får man en upplevelse man sent kommer att glömma!

Fakta

Projekt: Karlatornet, Hisingen i Göteborg
Byggherre:  Karlatornet AB, ett Joint Venture mellan Serneke Group AB och Fastighets AB Balder
Totalentreprenör:  Serneke Sverige AB
Arkitekter: Skidmore, Owings & Merrill, Semrén & Månsson, KUB arkitekter och Andreas Martin-Löf
Levererat: 2900 innerdörrar, 590 lägenhetsentrédörrar i trä med tvåfärgsmålning, säkerhets-, ljud- och brandklassning, 700 skjutdörrar