Main Media

Arkitektritat drömhus högst upp på klippan

Vissa hus sticker ut lite mer än andra och huset som Therese Granlund och hennes man Fredrik Fälth har byggt är helt klart ett av dem! Högst upp på en klippa balanserar deras hus på pelare och trots att det är ett väldigt speciellt hus ut ser det ändå ut som att naturen själv har valt att lägga det precis där.

På en klippa i Nynäshamn fanns en gång en tomt till salu. Läget är perfekt – med utsikt över både hav och den vackra staden. Men den var svårsåld då läget på klippan kräver att man kan tänka lite utanför boxen. Och den förmågan har Therese Granlund! Therese arbetar till vardags som inredningsarkitekt och hjälper företag att inreda bland annat hotell. Att få rita och designa sitt eget hus har varit en dröm för Therese som nu har blivit sann. Och vilket hus det blev! Ett smäckert trähus som vilar på höga järnstolpar vilket ger ett nästan svävande intryck.

- Det faktum att jag arbetar som inredningsarkitekt gjorde att jag valde att rita huset inifrån och ut. Jag ville avspegla den plats vi har byggt på och vi ville att huset skulle smälta in i omgivningarna och kunna behålla så mycket som möjligt av berget samtidigt, berättar Therese

“Det finns inget vitt i naturen så det har känts väldigt naturligt att jobba med konstrasten mellan ljus och mörker”

Therese Granlund

Huset är på 152 välplanerade kvadratmeter där stor omsorg har lagts vid hur solens läge påverkar varje rum under olika årstider.

- Det finns inget vitt i naturen så det har känts väldigt naturligt att jobba med konstrasten mellan ljus och mörker. Jag tycker att den mörka färgskalan känns lite mer hemtrevlig och hotellkänsla har varit ledordet under hela processen, säger Therese.

Huset är laserat i en mörkbrun ton och passar perfekt ihop med de vackra tallarna som omger huset. Det är tydligt att val av material har gjorts noggrant och det är tidlöst och klassisk elegant i varenda del av huset. De mest moderna materialen är konsekvent bortvalda. Therese intresse för detaljer visar sig också vid valet av dörrar då hon i planeringsstadiet ringde Swedoors arkitektrådgivare för att ställa frågor om de dörrar hon var intresserad av. Arkitektrådgivaren Marilyn Lindh tipsade om att välja dörrar med dolda gångjärn för en extra stilren känsla. Valet landade i de släta, massiva dörrarna Stable GW i färgen NCS S8500-N som är exakt samma färg som på samtliga fönster i huset. Mitt i huset valde familjen att ha utanpåliggande skjutdörrar i glas (Stable SP12) som hänger på en stålfärgad skena. Dessa dörrar stänger inte bara till in till barnrummen och ett allrum utan de blir också en vacker del av inredningen.

- Vi skryter ofta om våra dörrar skrattar Fredrik och berättar att han brukar be sina gäster att öppna och stänga dörrarna för att verkligen känna att det märks när man väljer en massiv dörr. Han tillägger också att de är väldigt nöjda med sitt val av både innerdörrar och ytterdörr.

Therese berättar att hon under åren i sitt arbete har lärt sig var folk väljer att sitta kvar och hur man får den där varma och ombonade känslan som infinner sig när man trivs någonstans. Och med sammanhållen färgskala, mjuka heltäckningsmattor och väl utvalda inredningsdetaljer så tänker vi att Therese och Fredrik kommer att ha svårt att bli av med sina gäster i framtiden!