Main Media

Små och stora dörrar

Smart

Vad är egentligen en dörr? Kan den vara hur stor som helst? Eller hur liten som helst?

Vid något tillfälle övergår en väldigt liten dörr från att vara dörr till att bli en lucka. Likaså blir en mycket stor dörr vid någon punkt en port. Vart gränsen går är det nog ingen som vet, men vi kallar nästan alla våra produkter för dörrar oavsett storlek. Det enda undantaget är vår stållucka som du kan läsa om här.

Små bostadsinnerdörrar

Så, hur små dörrar kan vi egentligen tillverka? Det är en fråga med många svar. När det gäller bostadsinnerdörrar är svaret olika beroende på modell. Den bostadsinnerdörr som kan tillverkas i minst storlek är vår lätta släta innerdörr Easy. Den går att få så liten som modul fem på bredden och modul åtta på höjden, alltså med karmyttermått 486 x 789 mm.

Små massivdörrar för offentlig miljö

När det gäller massivdörrar för offentlig miljö beror begränsningarna på vilka klassningar dörren ska ha. Något generellt går inte att säga men detta är ett flexibelt sortiment och mycket brukar gå att lösa. Vi kan också göra så kallade stalldörrar. Alltså tvådelade dörrar, och dörrar som inte går hela vägen uppifrån och ner i karmen. De senare används ofta till toaletter på förskolor för att pedagogerna ska kunna se vad som händer.

Stora dörrar

Stora dörrar då? Vad gör du om du behöver en riktigt stor dörr? Troligtvis är det inte en bostadsinnerdörr du är ute efter då, men skulle det vara det så är 25M det högsta vi kan göra på bostadsinnerdörrar. Precis som när det gäller små dörrar är det olika beroende på modell. För 25M får du titta på våra mest exklusiva innerdörrar i serien SUPERIOR Collection.

Allra vanligast när det gäller stora dörrar är dock att de ska vara till offentlig miljö. Även här beror det mycket på vilka klassningar dörren ska ha. När det gäller massiva trädörrar är det generellt så att det högsta vi kan göra är 24M. Vid höga klassningar eller om dörren ska vara väldigt bred kan maxhöjden dock vara lägre. När det gäller bredd så är det generella maxmåttet för enkeldörrar 13M, men också här kan eventuella klassningar påverka maxbredden. För pardörrar påverkar klassningarna ännu mera och där är det svårt att säga något generellt.

Det finns också möjlighet att göra tre- och fyrdelade dörrar, något som främst används till elcentralfronter. Dessa går endast att få i oklassat utförande.

Extra breda skjutdörrar

Extra breda skjutdörrar är också något som efterfrågas ibland. Då gör vi något som vi kallar för not och spont, vilket innebär att vi monterar ihop två stycken dörrblad. Den huvudsakliga begränsningen här är maxvikten för skjutdörrsskenan.

Stora ståldörrar

När det finns behov av riktigt stora dörrar är ståldörrar det enda alternativet. Här har vi en största storlek för pardörr på hela 30M x 30M. Alltså ungefär tre gånger tre meter. Denna storlek går också till exempel att få med brandklass EI60, så till och med klassade dörrar går att få riktigt stora när du väljer en ståldörr.

För information om möjliga storlekar på trädörrar finns det tabeller längst ned på varje produktsida i vår tekniska katalog Mått & Fakta. När det gäller ståldörrar i andra mått än standard är du välkommen att kontakta oss.