Main Media

Gammal standard för bostadsinnerdörrar

Gammal standard är precis som det låter en standard som gällde förr, och det syftar till standardhöjden på dörrar.

Fram till 1962 fanns det ingen gemensam standard för måtten på dörrar, utan olika tillverkare hade olika standardmått. 1962 ändrades det och man kom överens om standardmått som skulle gälla. Bredden och tjockleken på dörrbladen var de samma som idag, men höjdmåttet var mellan 1962 och 1972 lägre än vad det är nu.

De mått vi idag har på ett dörrblad i modulstorlek 9x21 är 825 mm x 2040 mm. Innan 1972 var dörrarna 25 mm lägre, vilket alltså gav en dörrbladshöjd på 2015 mm.

För byte av bostadsinnerdörrar i bostäder byggda under de tio år som gammal standard gällde har vi idag dörrblad anpassade för detta. Förr använde man tappbärande gångjärn till bostadsinnerdörrar medan vi idag har så kallade snap-in-gångjärn. För att lösa detta har vi mellangångjärn som gör att man kan hänga på nya dörrblad på de gamla gångjärnen.

Principillustration gångjärn för gammal standard.

Det finns några saker man måste vara säker på innan man beställer nya dörrblad till gamla karmar. Först och främst så går det inte att byta dörrblad om de gamla dörrbladen är överfalsade. Då måste även karmen bytas. Sen måste den befintliga dörren mätas för att säkerställa att den har rätt mått och att gångjärnen och slutbleck följer gammal standard.

Principillustration ofalsat och överfalsat dörrblad.

En mall för att mäta finns i Mått & Fakta här.

De flesta av våra dörrblad för bostadsinnerdörrar går att få i gammal standard. Till 60-talshus finns till exempel dörrmodellen Easy Nature med gabon-fanér.