Main Media

Cirkulära dörrar

Design Eco

Vi ville se om dörrar kunde vara något mer. Om de dörrar som efter lång och trogen tjänst förlorat sitt syfte, kan användas för att skapa något nytt. Så vi utlyste en tävling, i re:design.

En tävling som vi döpte till Cirkulära Dörrar. Cirkulärt som i återbruk, nytt liv. Men också för att bryta med föreställningen om dörren som något statiskt, med orubbliga hörn och raka kanter. En nödvändighet om dörren ska kunna hitta sin plats i ett cirkulärt och återbrukande samhälle.

Tävlingens syfte är att undersöka vilka möjligheter en gammal dörr erbjuder. Målet, att skapa nya väldesignade produkter. Deltar i tävlingen gör studenterna på programmet Produktutveckling med Möbeldesign, tillhörande Jönköping University.

Under sju veckor – vecka 6-12 – kommer studenterna genom en strukturerad process designa och tillverka nya produkter av materialet från gamla dörrar och spillmaterial från en av våra fabriker.

De färdiga produkterna bedöms sedan av en jury bestående av medarbetare från Swedoor, Kaminsky Arkitektur och Jönköping University.

Tävlingsbidragen bedöms efter nedanstående aspekter, där en väldesignad produkt inom cirkulär design kombinerar dessa.

  • Hur materialet återanvänts med så lite nytt material adderat som möjligt.
  • Produktens marknadsmöjligheter
  • Produktens innovationshöjd
  • Hur designprocessen är dokumenterad

Det vinnande bidraget belönas med ett pris på 20 000 kr, samtidigt som två hedersomnämnanden ges 5 000 kr vardera.

Tävlingen genomförs i samarbete med aktörer som, likt oss, vill komma längre i sin strävan efter en hållbar värld. Vectura Fastigeter, Skanska, Kaminsky Arkitektur och Jönköping University.

Vi ser med spänning fram emot att få följa processen och ta del av de färdiga produkterna. Ett uppföljande inlägg som presenterar samtliga bidrag och avslöjar vinnaren kommer under vecka 14.